Quantcast

To μεγάλο επενδυτικό ραντεβού στην Αθήνα, η απόβαση των Γάλλων CEOs και οι τρεις όροι των Ρώσων που απέρριψαν οι Ουκρανοί

Ενόψει του μεγάλου ραντεβού των sovereign funds, που θα γίνει αργότερα φέτος στο Ντουμπάι και πιο συγκεκριμένα, στις 6 Οκτωβρίου

*** Ένα μεγάλο επενδυτικό ραντεβού έχει δοθεί -χωρίς ακόμα να έχει ανακοινωθεί- για τις 21 Ιουνίου στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, έχει προγραμματισθεί μια, κατά κάποιον τρόπο, συνάντηση προετοιμασίας, ενόψει του μεγάλου ραντεβού των sovereign funds, που θα γίνει αργότερα φέτος στο Ντουμπάι και πιο συγκεκριμένα, στις 6 Οκτωβρίου.

 

^^^ Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για δυο – τρεις μέρες θα συγκεντρωθούν στην ελληνική πρωτεύουσα κορυφαία στελέχη μεγάλων κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων, που θα ζυμωθούν, για να καταλήξουν στην ατζέντα του Οκτωβρίου. Πρόκειται για επιτυχία, για πολλούς λόγους.

### Καταρχήν γιατί για το ραντεβού προετοιμασίας υποψήφιες ήταν πολλές ευρωπαϊκές – και όχι μόνο – πρωτεύουσες. Τελικώς, επιλέχθηκε η Αθήνα. Και κατά δεύτερον, γιατί θα δοθεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να προσεγγίσει τους ανθρώπους – κλειδιά που παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις για το που θα κατευθυνθεί ένας πακτωλός δισεκατομμυρίων προς επένδυση ανά τον κόσμο.

ΥΓ: Θέλετε κι άλλους λόγους;

*** Στο μεταξύ, όπως μαθαίνουμε, προχωρούν κανονικά οι προετοιμασίες για την απόβαση Γάλλων CEOs στην Αθήνα μέσα στον Μάιο. Στο πλαίσιο εκδήλωσης που προετοιμάζει σιωπηρά, όπως συνηθίζει, ο ΣΕΒ. Το μόνο που μάθαμε είναι ότι τον επόμενο μήνα θα βρεθούν στην Αθήνα για μια εβδομάδα τα μεγαλύτερα ονόματα του γαλλικού επιχειρείν. Λεπτομέρειες, προσεχώς.

*** Ποιοι είναι οι τρεις βασικοί όροι που – από ξένες διπλωματικές πηγές – μαθαίνουμε ότι θέτει η Μόσχα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά που δεν δέχεται καν να συζητήσει το Κίεβο; Και μεταξύ μας, με το δίκιο του. Σημειώστε:

Α) Θέλει την προσάρτηση στη Ρωσία των δυο αυτόνομων δημοκρατιών του Ντονμπάς. Εκεί όπου μεταφέρεται το θέατρο των πολεμικών συγκρούσεων τις τελευταίες ώρες

Β) Απαιτεί την προσάρτηση της Μαριούπολης, κατά τα πρότυπα του Ντονμπάς και πιο πριν της Κριμαίας. Γι αυτό και η σφοδρότητα των επιθέσεων στη συγκεκριμένη πόλη, που θεωρείται κλειδί για τα ρωσικά συμφέροντα στην Μαύρη Θάλασσα.

Γ) Ζητά την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και de jure. Γιατί de facto, η χερσόνησος εδώ και πολύ καιρό πλέον αντιμετωπίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως ρωσικό έδαφος.

^^^ Εννοείται ότι και στα τρία παραπάνω αιτήματα η ουκρανική πλευρά απαντά αρνητικά. Γι’ αυτό και η ρωσική εισβολή εξελίσσεται, για να επιβληθούν οι όροι της Μόσχας δια των όπλων.

### Εδώ, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι υπάρχουν τρεις – τέσσερις όροι της ρωσικής πλευράς, που έχουν ήδη γίνει αποδεκτοί, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Σε ποιους αναφερόμαστε;

1. Το Κίεβο αποδέχθηκε τη ρωσική απαίτηση να μην ενταχθεί ποτέ η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

Το Κίεβο αποδέχθηκε τη ρωσική απαίτηση της ουδετεροποίησης και εν συνέχεια της (μερικής) αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας
Το Κίεβο αποδέχθηκε τη ρωσική απαίτηση να αναγνωρίζεται ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας η ρωσική και να διδάσκεται στα σχολεία
ΥΓ: Ωστόσο, οι τρεις πρώτοι όροι, που αφορούν σε ουκρανικά εδάφη και στην προσάρτηση τους από τη Ρωσία, δύσκολα θα γίνουν αποδεκτοί. Γι αυτό και μέχρι τότε, δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο Πούτιν και Ζελένσκι να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν.

ΥΓ 1: Δηλαδή, τι να πουν οι Ουκρανοί; Πάρτε τα; Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ένας από τους βασικούς στόχους της ρωσικής εισβολής, που ήταν η κατάληψη του Κιέβου μέσα στην πρώτη εβδομάδα της εισβολής, απέτυχε παταγωδώς.

 

Πηγή: powergame.gr