Quantcast

Το φιλτράρισμα για τα νέα μέτρα, το σούπερ καλώδιο για τις οπτικές ίνες και η πειθαρχία των Γερμανών

Η στροφή της ατζέντας στην οικονομία δεν είναι εύκολη, καθώς η πολιτική κόντρα και το πρόωρο άνοιγμα της Βουλής, τραβάνε τα φώτα της δημοσιότητας

Έτοιμα τα σενάρια για τα μέτρα
Πολύ περίεργη αυτή η «κουτσή» εβδομάδα. Τα σενάρια για τα νέα μέτρα στήριξης είναι σχεδόν έτοιμα και απομένουν κάποια τελευταία στοιχεία για να «κλειδώσει» η ποσοτικοποίησή τους και η επίπτωση στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ θα αρχίσουν να «ζεσταίνονται» και οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με το φιλτράρισμα των προαπαιτούμενων για την υποβολή του αιτήματος της 2ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παρά ταύτα, η στροφή της ατζέντας στην οικονομία δεν είναι εύκολη, καθώς η πολιτική κόντρα και το πρόωρο άνοιγμα της Βουλής, τραβάνε τα φώτα της δημοσιότητας σε μια συγκυρία όπου όλη η Ευρώπη ασχολείται με το τι μας έρχεται από το Φθινόπωρο και μετά…

Νέα αύξηση στους κατώτατους μισθούς
Όποιος «διαβάζει» προσεκτικά τις δηλώσεις που κάνει ο Χ. Σταϊκούρας τις τελευταίες ημέρες, αντιλαμβάνεται ότι ένα σημαντικό μέρος των εξαγγελιών, που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, αφορά στο νέο γύρο των μισθολογικών αυξήσεων που ξεκινά την Πρωτοχρονιά για ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους. Πέρα από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, έρχεται νέα αύξηση στους κατώτατους μισθούς γύρω στο 5,5%, ενώ κοστολογείται και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα δεύτερο ανάχωμα απέναντι στα κύματα ακρίβειας, μετά τα νέα μέτρα στήριξης που θα καλύψουν το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς…

Η… ρουλέτα των τιμών για το ρεύμα
Το γεγονός ότι στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας κάποιοι «ποντάρουν» ότι οι Γάλλοι, στο τέλος της χρονιάς και την αρχή της επόμενης, θα πληρώνουν χονδρική ρεύματος γύρω στα 1.000 ευρώ, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί περί τα 500 ευρώ, επιβεβαιώνει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ο Χειμώνας που έρχεται θα δοκιμάσει τις αντοχές των νοικοκυριών αλλά και των κυβερνήσεων στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Δεύτερον, ότι όντως το Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν λειτουργεί με όρους προσφοράς και ζήτησης, αλλά σαν… καζίνο.

Οι πειθαρχημένοι Γερμανοί…
Ό,τι κι αν καταλογίσει κανείς στους Γερμανούς, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την αυτοπειθαρχία τους και τη στοχοπροσήλωσή τους. Τι είπε η Ευρώπη; Μείωση κατανάλωσης της ενέργειας κατά 15% μπας και αποφύγουμε τη σύγκρουση με τον τοίχο. Πώς έπραξαν οι Γερμανοί, την ώρα που πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι άρχισαν να γκρινιάζουν και να κλαίνε τη μοίρα τους; «Έκοψαν» κατά 17% την κατανάλωση το Μάιο, κατά 8% τον Ιούνιο και κατά 15% τον Ιούλιο, κυρίως λόγω των μεγάλων περικοπών ενέργειας από επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αν και τα νοικοκυριά βάλουν πλάτη- που σίγουρα θα βάλουν- στην εξοικονόμηση Ενέργειας, τότε και οι επιχειρήσεις δεν θα υποχρεωθούν σε μεγάλη μείωση της παραγωγής τους και το ΑΕΠ της χώρας θα έχει μικρότερες απώλειες και τα ενεργειακά «μαξιλάρια» θα είναι μεγαλύτερα στην περίπτωση ξαφνικού σοκ από τη Μόσχα…

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο powergame.gr