Οι Ρώσοι και η απευθείας ανάθεση του αγωγού
-Λίγες εβδομάδες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα είχε ζητήσει από την Αθήνα να αναλάβει η «Προμηθέας Gaz», η κοινή εταιρεία της Gazprom με τον όμιλο Κοπελούζου, την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου προς την Δυτική Μακεδονία. Το έργο προωθείται από τον ΔΕΣΦΑ που αυτές τις ημέρες προκήρυξε διαγωνισμό για τον σύμβουλο που θα παρακολουθεί την υλοποίησή του ενώ έχει ήδη επιλέξει τη Σωληνουργεία Κορίνθου του ομίλου Βιοχάλκο ως προμηθευτή των σωλήνων. Οι Ρώσοι ζητούσαν να τους ανατεθεί απευθείας το έργο κατασκευής του αγωγού επειδή η Ελλάδα τους χρωστά αντισταθμιστικά οφέλη από την πρώτη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου. Εκείνη η σύμβαση προέβλεπε πως ρωσικές εταιρείες θα αναλάβουν την κατασκευή των υδροηλεκτρικών σταθμών Συκιάς και Πευκοφύτου, στο πλαίσιο του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου. Τα έργα δεν προχώρησαν και οι Ρώσοι δεν ξεχνούν… Δεν είναι γνωστό αν το θέμα είχε εξεταστεί αλλά το σίγουρο είναι πως τώρα με τις κυρώσεις δεν θα προχωρήσει.
Το Competence Center της Vodafone στην Κρήτη
Η κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, οδήγησε τη Vodafone Ελλάδος να δημιουργήσει competence center στην Κρήτη. Το κέντρο αυτό θα δημιουργηθεί στο Ηράκλειο καθώς στοχεύει στους μηχανικούς που βγάζει το πολυτεχνείο Κρήτης. Απώτερη επιδίωξη, η προσθήκη προσωπικού που θα υποστηρίξει τη Vodafone στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που θα γίνουν στην Ελλάδα την επόμενη περίοδο υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
!Στο τέλος… Μαΐου θα συναντηθούν εκτάκτως οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ, προκειμένου να βάλουν κάτω τα νέα δεδομένα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πού να μην υπήρχαν οι έκτακτες συνθήκες. Το ραντεβού θα είχε οριστεί για το Σεπτέμβριο. Πέρα από την πλάκα, η ουσία είναι ότι νοικοκυριά κι επιχειρήσεις «τσουρουφλίζονται» από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και κάποιοι εξακολουθούν να κλωτσάνε το τενεκεδάκι παρακάτω, περιμένοντας τον από μηχανής Θεό…
Η αναζήτηση νέων φορολογικών πηγών
-Στην Ελλάδα περιμένουμε πως και πως την «επόμενη ημέρα», μπας και δούμε περισσότερες και μεγαλύτερες μειώσεις φόρων. Στις Βρυξέλλες έχουν, όμως, άλλα πράγματα στο μυαλό τους. Ο Γεράσιμος Θωμάς, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι η φορολογία δεν πρόκειται να μειωθεί, καθώς τα κράτη προσπαθούν να βρουν καινούργιες φορολογικές πηγές. «Πρέπει να φύγουμε από την προοπτική ότι μακροπρόθεσμα όλοι οι φόροι θα μειώνονται. Αυτό θα είναι δύσκολο με τις δαπάνες που έχουμε», εξήγησε ο κ. Θωμάς κι επειδή περιθώρια για αυξήσεις στο ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος δεν υπάρχουν, όλα δείχνουν ότι κλείνει ο κύκλος της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις…
Η αποταμίευση θα στηρίξει την ανάπτυξη
-Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδας για την «έκρηξη» των καταθέσεων στην Ελλάδα. Κατά την ΤτΕ, περίπου το 70% της συνολικής αύξησης των αποταμιεύσεων κατά την περίοδο της πανδημίας οφείλεται σε αναγκαστική αποταμίευση λόγω των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα και το 30% σε προληπτική αποταμίευση. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη συμβολή της αναγκαστικής αποταμίευσης στο ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών αποτελεί ενθαρρυντικό μήνυμα για τις δυνατότητες της ιδιωτικής κατανάλωσης να στηρίξει την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία…
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επεκτείνεται
-Το ρόλο της ανεξάρτητης αρχής και στους τομείς των υδάτων και λυμάτων αναλαμβάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να προχωρήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) μέσα στους επόμενους μήνες. Αντίστοιχο μοντέλο εφαρμόζεται και στην Ιταλία όπου λειτουργεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Δικτύων και Περιβάλλοντος (ARERA) η οποία είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των τομέων ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, διαχείρισης νερού, διαχείρισης απορριμμάτων και τηλεθέρμανσης. Ενιαίες ανεξάρτητες αρχές για την ενέργεια, το νερό ή το περιβάλλον υπάρχουν, όπως έχει γράψει το powergame.gr, και σε αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Ιρλανδία λειτουργεί η «Commission for Regulation of Utilities» (CRU), στη Βουλγαρία η EWRC (η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων), ενώ αντίστοιχη αρχή υπάρχει και στη Μάλτα.
Η εκτόξευση των κερδών και τα υψηλά μερίσματα
-Ρεσιτάλ αύξησης καθαρών κερδών έδωσαν οι εισηγμένες για τη χρήση του 2021. Όπως προκύπτει από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 40 εισηγμένων τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ από 580 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2020 εκτοξεύοντας το ποσοστό ανόδου στο 325%. Το 2021 ήταν μία δύσκολη χρονιά, με την οικονομία να αρχίσει να παίρνει μπροστά μετά τα περιοριστικά μέτρα, από τον Απρίλιο κι έπειτα. Οι εισηγμένες εμφάνισαν ταυτόχρονα σημαντική αύξηση στα EBITDA, κατά 56%, τα οποία ανήλθαν στα 6,2 δισ. ευρώ από 4 δισ. ευρώ το 2020. Αύξηση πάνω από 30,5% εμφάνισαν οι πωλήσεις οι οποίες ανήλθαν στα 37,3 δισ. ευρώ. Δεν ήταν ίδια η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο. Οι τράπεζες εμφάνισαν καθαρή ζημιά 1,4 δισ. ευρώ από 780 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Η εικόνα αμβλύνθηκε από τα κέρδη 3 δισ. ευρώ που έγραψε η Τράπεζα της Ελλάδος.
-Κλειδί για τη διαμόρφωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ήταν τα ΕΛΠΕ που από 395,8 εκατ. ευρώ ζημιά το 2020 έγραψαν πέρσι κέρδη 337,4 εκατ. Η Aegean από 227 εκατ. ευρώ ζημιά το 2020, έγραψε καθαρά κέρδη 4,9 εκατ. ευρώ. Ακόμα και ο Φουρλής που έγραψε ζημιά 8,6 εκατ. ευρώ, πέρασε σε κερδοφορία 4,9 εκατ. ευρώ. Η Ιντραλότ πέρασε σε καθαρό θετικό αποτέλεσμα με κέρδη 26,6 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές στην Attica Group περιορίστηκαν από 49,4 εκατ. ευρώ σε 13,1 εκατ. ευρώ. H υψηλή αυτή κερδοφορία αποτελεί και το play για φέτος στην αγορά, αφού οι επενδυτές στρέφονται σε μετοχές που οι διοικήσεις τους θα «μοιραστούν» μέρος των κερδών με τους μετόχους. Αν πέρσι μοιράστηκαν περί το 1,7 δισ. ευρώ σε μερίσματα, φέτος εκτιμάται ότι το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 2,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα ενισχυθεί δραστικά από τις χρηματικές διανομές εταιρειών με κερδοφόρα αποτελέσματα που δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τη μερισματική τους πολιτική, όπως για παράδειγμα οι Motor Oil, Καρέλιας, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Prodea ΑΕΕΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Quest Holdings κ.ά.
Η συμφωνία για το νέο κτιριακό συγκρότημα της ΔΕΗ
-Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μετεγκατάστασης των μονάδων του στρατοπέδου «Πλέσσα» στη Λεωφόρο Μεσογείων που προορίζεται για την κατασκευή των νέων κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ. Η τελευταία, μέσω της θυγατρικής «ΔΕΗ Έργο Μεσογείων Μονοπρόσωπη ΑΕ» έχει υπογράψει με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.Ε.Θ.Α.) σύμβαση 49 ετών για τη μίσθωση του ακινήτου, με δυνατότητα δεκαετούς παράτασης, με ετήσιο ενοίκιο 2,7 εκατ. ευρώ. το οποίο θα αναπροσαρμόζεται κάθε πέντε χρόνια βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή. Η συμφωνία προβλέπει πως λόγω των δαπανών που θα απαιτηθούν για την ανοικοδόμηση, ανακατασκευή και μετεγκατάσταση των μονάδων του στρατοπέδου παρέχεται το δικαίωμα στην ΔΕΗ μη καταβολής μισθώματος το πρώτο έτος μίσθωσης, ενώ για τα επόμενα τέσσερα έτη της μίσθωσης την καταβολή του 50% του μισθώματος του ακινήτου.
«Πικάντικα» πρόστιμα για το σουβλάκι
Πικάντικο… και με το παραπάνω θα αποδειχθεί το σουβλάκι, όχι, όμως, για τους καταναλωτές αλλά για τους ιδιοκτήτες των σουβλατζίδικων, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι τα καταστήματα στην ίδια γειτονιά έχουν την ίδια – αυξημένη – τιμή. Εφ’ όσον από τους ελέγχους που διενεργούνται μετά από καταγγελίες αποδειχθεί ότι τα σουβλατζίδικα ακολουθούν εναρμονισμένες πρακτικές, δηλαδή έχει υπάρξει συνεννόηση για το ποσοστό αύξησης της τιμής, τότε θα πρέπει θεωρείται βέβαιο πως τα πρόστιμα που θα επιβληθούν, θα είναι τσουχτερά. Τα πορίσματα αναμένονται πριν το Πάσχα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα.
Νέα θυγατρική της Philip Morris στην Κύπρο
-Νέα δομή της Philip Morris στην ΝΑ Ευρώπη. Η εταιρεία δημιουργεί νέα θυγατρική εταιρεία η οποία θα έχει ως αρμοδιότητα τις αγορές της Κύπρου και της Μάλτας. Η θυγατρική θα έχει έδρα στην Κύπρο και θα αναφέρεται στον Χρήστο Χαρπαντίδη, επικεφαλής της Philip Morris International Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η απόφαση αυτή δείχνει την πρόθεση της Philip Morris να επενδύσει περαιτέρω στις αγορές αυτές και η αναβάθμιση των δύο επιμέρους γεωγραφικών αγορών καταδεικνύει την θετική πορεία του Iqos σε Κύπρο και Μάλτα.
Οι… επιτυχίες του Ζαν Κλοντ Τρισέ
-Υπάρχει κίνδυνος πληθωρισμού στην Ευρώπη; Ο κ. Τρισέ απάντησε αρνητικά εξηγώντας πως «πριν από τον πόλεμο τα πηγαίναμε καλά. Αυτό είναι αποτέλεσμα του πολέμου. Περνάμε αυτό το λοφάκι που είναι αναπόφευκτο». Ποιος είναι ο κ. Τρισέ, που πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά την άποψη του; Εκείνος ο φοβερός επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος όταν ξεκίνησε η μεγάλη οικονομική κρίση μετά τη Lemhan Brothers και η σκιά της ύφεσης βάρυνε πάνω από την Ευρώπη, έκανε… αυξήσεις επιτοκίων για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Όσο για το ρόλο που έπαιξε στο ελληνικό δράμα, την πρώτη «κατάμαυρη» περίοδο, ας μη το συζητήσουμε. Αν δεν ήταν ο Μ. Ντράγκι με το «whatever it takes», ακόμα θα τρέχαμε…