Το CVC, η BC Partner, οι κρυμμένες υπεραξίες και το τουρκικό οικονομικό δράμα

Η CVC αγόρασε προ μερικών ημερών τον παραγωγικό και εμπορικό βραχίονα της πολυεθνικής Unilever

*** Η πληροφορία είναι αφιερωμένη σε όσους στενόμυαλα κι ελληνοκεντρικά παρακολουθούν με μια δόση κρυψίνοιας και όχι μόνο το CVC Capital κι άλλα μεγάλα επενδυτικά funds να τοποθετούνται στην Ελλάδα, διερωτώμενοι πολλές φορές, ψιθυριστά: «Γιατί το κάνουν; Πού αποσκοπούν;».

 

 

Προφανώς σε κρυμμένες υπεραξίες, για λογαριασμό των μετόχων τους. Αυτός άλλωστε είναι ο βασικός σκοπός της ύπαρξης τους. Τι αναφέρει λοιπόν η πληροφορία; Ότι μεγάλες επενδυτικές κινήσεις, τα ίδια funds κάνουν αυτόν τον καιρό και στο εξωτερικό. Κι ενδεχομένως μεγαλύτερες.

^^^ Για παράδειγμα, μιας και κάναμε λόγο στο CVC παραπάνω, να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους ότι αγόρασε προ μερικών ημερών τον παραγωγικό και εμπορικό βραχίονα της πολυεθνικής Unilever, που δραστηριοποιείται στο χώρο του τσαγιού. Για να καταλάβετε, αγόρασε, μεταξύ άλλων, τη φίρμα της Lipton και όχι μόνο. Πόσο στοίχισε η επένδυση αυτή; Περί τα 4,5 δισ. ευρώ

### Κι εν ολίγοις, για να μην χάνουμε την ώρα μας, να αναφέρουμε εδώ ότι funds με παρουσία κι έντονη δράση στην Ελλάδα, όπως, για (άλλο) παράδειγμα, η BC Partners, την ίδια ώρα που κινούνται δραστήρια στην Ελλάδα, κάνουν προσφορά για την εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας Ιντερ, του Μιλάνου ή για ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της ομάδας μπάσκετ του ΝΒΑ, Σαν Αντόνιο Σπερς!

ΥΓ: Έτσι, για να έχετε μια εικόνα για τα μεγέθη που βρίσκονται στη χώρα μας αυτόν τον καιρό κι επενδύουν…

*** Παρακολουθώ με πολύ μεγάλη προσοχή το οικονομικό δράμα που εξελίσσεται αυτόν τον καιρό στη γειτονική Τουρκία. Για έναν λόγο: Μπορεί, τελικά, να είναι η βασική αιτία μελλοντικών εμπλοκών (και δεινών) στο Αιγαίο ή στην Κύπρο. Ο Ερντογάν, καθ’ οδόν προς τις επόμενες εθνικές εκλογές, θα θελήσει να αλλάξει ατζέντα, αν δεν αποφύγει τη πτώχευση. Αλλά όλα δείχνουν ότι «τρέχει προς τον τοίχο με τα 1000».

^^^ Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τις τελευταίες ώρες τα ξένα σπίτια τα οποία παρακολουθούν την τουρκική οικονομία είναι το εξής: Θα μπορέσει και πώς να ξεπληρώσει τον εξωτερικό δανεισμό της, που λήγει προσεχώς; Προσοχή: Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό ή θεωρητικό, ούτε εκφέρεται από Έλληνες, για να θεωρείται μεροληπτικό. Διατυπώθηκε, για παράδειγμα, πρόσφατα μεταξύ άλλων και από την αμερικανική εφημερίδα WSJ, που αποτελεί την «ιέρεια» του συντηρητικού (και καλύτερα ενημερωμένου απ’ όλους) οικονομικού κατεστημένου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού…

### Σε ό,τι αφορά στα μεγέθη αυτού του δανεισμού είναι απλά υπέρογκα. Σύμφωνα με μια εκτίμηση μπορεί να φτάνουν ακόμα και στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας. Όπερ σημαίνει ότι η κατάσταση μάλλον αρχίζει να ξεφεύγει. Οπότε…

*** Θα αφεθεί η Τουρκία να «σκάσει»; Δύσκολο, για έναν λόγο: Είναι πολύ ανοιγμένοι εκεί μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι. Ένα παράδειγμα: Πρόσφατα έκανε ένα θηριώδες βήμα η ισπανική τράπεζα BBVA. Αγόρασε πακέτο μετοχών σε μια από τις μεγαλύτερες τουρκικές εμπορικές τράπεζες

^^^ Μάλιστα, σύμφωνα με μια πληροφορία, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατά την τελευταία συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Σάντσεθ, του ζήτησε να παρέμβει ώστε η BBVA να εξαγοράσει ολόκληρη την τουρκική τράπεζα.

### Τι του απάντησε ο Σάντσεθ; Άγνωστο. Αλλά αν κρίνει κανείς από το εξοπλιστικό πακέτο που πουλάνε οι Ισπανοί στους Τούρκους, δεν έχει και πολλά περιθώρια για αρνήσεις και μαγκιές.

Πηγή: powergame.gr