Quantcast

To χρονοδιάγραμμα για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και οι απαξιωτικές διαρροές της Κουμουνδούρου

Γιατί, όπως και να το κάνουμε, δεν ήταν εύκολο να κυκλοφορείς «εκεί έξω στις αγορές» για πάνω από 10 χρόνια, χωρίς επενδυτική βαθμίδα

*** Από το φθινόπωρο και μετά τοποθετούν οι ρεαλιστές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τις πρώτες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την απόκτηση -ξανά- επενδυτικής βαθμίδας. Αν όλα πάνε καλά, η πρώτη κίνηση υπολογίζεται ότι θα γίνει με την τρίτη φετινή αξιολόγηση της Fitch (στα μέσα φθινοπώρου) και έτσι θα απομένει μόλις μια, για να καταλάβει η Ελλάδα την «κορυφή του (δικού της) Έβερεστ».

^^^ Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι πολύ δύσκολα η χώρα θα αποκτήσει βαθμίδα έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Δεν προλαβαίνει, κυριολεκτικά. Ωστόσο, προλαβαίνει, αν όλα πάνε καλά, να τα καταφέρει στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Όταν και θα ξεκινήσει η νέος κύκλος των αξιολογήσεων, με την Fitch να κάνει και πάλι το πρώτο βήμα. Αν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, του χρόνου τέτοιες μέρες θα …πανηγυρίζουμε για το τέλος μιας εποχής και μιας περιπέτειας μαζί.

### Γιατί, όπως και να το κάνουμε, δεν ήταν εύκολο να κυκλοφορείς «εκεί έξω στις αγορές» για πάνω από 10 χρόνια, χωρίς επενδυτική βαθμίδα. Και μάλιστα, υπό συνθήκες απόλυτης διπλής κρίσης, εσωτερικής και εξωτερικής. Κι όμως, θα τα ‘χουμε καταφέρει. Επαναλαμβάνουμε: Αν όλα πάνε καλά.

ΥΓ: Για να ξέρετε, αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν αναφέρεται στο θέμα της επενδυτικής βαθμίδας, μιλά αποκλειστικά για το πρώτο τρίμηνο του 2023 κι όχι για το τελευταίο του 2022. Ο σχεδιασμός είναι αυτός που σας περιγράφουμε παραπάνω. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς ευχές.

*** Μπορεί ο κ. Αλέξης Τσίπρας, όταν ακούει το σενάριο της συμπροεδρίας στον ΣΥΡΙΖΑ, να βγάζει φλύκταινες, ωστόσο, να τον ενημερώσουμε ότι συζητείται. Εννοείται όχι από τον τέταρτο όροφο της Κουμουνδούρου και πάνω, αλλά στα πέριξ. Εκεί όπου ζυμώνονται οι τάσεις, με ή χωρίς …ομπρέλα. Εκεί άλλωστε ήταν που «έπεσε στο τραπέζι» και η ιδέα, για πρώτη φορά.

^^^ Η σύλληψη ήταν απλή: Αφού ο πρόεδρος θέλει εκλογή από τη βάση, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ας αντιγράψουμε μαζί κι αυτό το μοντέλο. Που ούτως ή άλλως πέτυχε με τους Πράσινους ή το SPD.

### Θα το φτάσουν μέχρι το τέλος, κοινώς θα το τερματίσουν; Υπό την έννοια ότι θα τεθεί προς ψηφοφορία; Άγνωστο. Το σίγουρο είναι ότι έως τότε θα κυκλοφορεί και θα σπάζει τα νεύρα των προεδρικών, αν κρίνει κανείς από τις απαξιωτικές – αφοριστικές διαρροές τους στα Μέσα (δεν φαντάζεστε τι λέγεται και τι γράφεται).

ΥΓ: Το μόνο κακό είναι ότι απειλεί να κάψει ένα πραγματικά αξιόλογο στέλεχος της επόμενης μέρας στον ΣΥΡΙΖΑ. Την Έφη Αχτσιόγλου. Γιατί η ανασφάλεια της Κουμουνδούρου – κι ας μην το παραδέχεται – υπάρχουν ώρες που χτυπά κόκκινο.

*** Αν όλα πάνε καλά, τότε εκεί προς τα τέλη του χρόνου αναμένεται να γίνει η άρση των μέτρων κεφαλαιακής ελάφρυνσης των τραπεζών. Ως γνωστόν, ισχύουν από το 2020, λόγω της πανδημίας που μας προέκυψε τότε και των επιπτώσεων της.

^^^ Στις τράπεζες δεν ξέρουν αν πρέπει να κλάψουν ή να χαρούν με την εξέλιξη. Είναι πια τόσο ρευστά όλα τριγύρω, που δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει

### Εδώ, στις ΗΠΑ προειδοποιούν ξανά για αύξηση του ρίσκου στα δάνεια. Φανταστείτε…

Πηγή: powergame.gr