Τα φετινά Χριστούγεννα οι καταναλωτές θα τα περάσουν υπό τη σκιά της ακρίβειας, όσο προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην γενικευμένη ακρίβεια των ειδών.
Στα αυξημένα έξοδα περιλαμβάνεται και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς φέτος εκτιμάται ότι θα είναι το ακριβότερο της τελευταίας 20ετίας. Για παράδειγμα, η γαλοπούλα και το χοιρινό, έχουν αυξημένες τιμές κατά 20% σε σχέση με πέρυσι συμπαρασύροντας και τις τιμές των άλλων κρεάτων.
«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι να μην υπάρξει πίεση μέσα στην εορταστική περίοδο, λόγω ελλείψεως κρεάτων, κι ανέβουν κι άλλο οι τιμές», είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας – Αττικής «Οι Ταξιάρχες», Βασίλης Ντεληφιλιππίδης.
«Κινούμαστε μέρα με τη μέρα. Δεν μπορούμε να έρθουμε σε μακροχρόνιες συμφωνίες ούτε με τους παραγωγούς, ούτε με μεγαλέμπορους», σημείωσε.
Γενικευμένες αυξήσεις
Όπως προκύπτει από στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ), αυξημένες είναι οι τιμές και σε άλλα προϊόντα όπως τα τυποποιημένα μελομακάρονα (+60,9%), οι τυποποιημένοι κουραμπιέδες (+52,2%), το μαρούλι (+46,2%), τα πορτοκάλια (+41,5%) και η φέτα (+23,8%).
Οι τιμές στα κρεατικά
Το χοιρινό τιμάται σήμερα στα 7 ευρώ το κιλό και η γαλοπούλα η ελληνική κάτω από τα 10 ευρώ το κιλό. Οι εισαγόμενες κινούνται γύρω στα 8 ευρώ το κιλό, είπε.
Ως επαγγελματίες θα παλέψουμε οι τιμές να μείνουν σταθερές στο επίπεδο που είναι σήμερα και παροτρύνουμε τα μέλη της Ένωσης να αφουγκραστούν την οικονομική αδυναμία του καταναλωτή και να συγκρατήσουν τις τιμές, κατέληξε.