Τηλεοπτικό κανάλι και έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στο στόχαστρο της United Group

Η εταιρεία φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με επιχειρηματία που ελέγχει μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας

Θα συνεχιστεί η επέκταση της BC Partners μέσω της United Group στην Ελλάδα. Η εταιρεία, μετά την εξαγορά της Wind, σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρεται για την απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης, αλλά και έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

 

Αναφορικά με το πρώτο, η εταιρεία φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με επιχειρηματία που ελέγχει μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες, ειδικά μετά την δρομολόγηση της υπόθεσης της εξαγοράς της Wind Hellas.

Τυπικά, ως κάτοχος άδειας συνδρομητικής τηλεόρασης (Nova), η United Group απαγορεύεται να κατέχει άδεια τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης. Η παράγραφος 2 του άρθρου 43 του ν. 4779/2021 αναφέρει ότι «η κάτοχος άδειας συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου του παρόντος ή οι μέτοχοί της και τα συνδεδεμένα με αυτούς ή παρένθετα πρόσωπα, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε ή να ελέγχουν οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης ή συνδρομητικής λήψης».

Ωστόσο, δεν θεωρείται αδύνατη η αλλαγή της σχετικής διάταξης. Εξάλλου, έχοντας επενδύσει περισσότερο από ένα δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά η United Group, θεωρείται από τους μεγαλοεπενδυτές της χώρας, τους οποίους η κυβέρνηση δεν θα θελήσει να «κακοκαρδίσει» όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη διάταξη ανετράπη για τον όμιλο του United Group ήδη μια φορά στην Κροατία.

Το κανάλι-στόχος είναι πανελλαδικής εμβέλειας και εν γένει παρουσιάζει οικονομικά προβλήματα. Ο ιδιοκτήτης του, παρόλο που διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, σύμφωνα με πληροφορίες αναζητεί τρόπους απεμπλοκής από την συγκεκριμένη επένδυση η οποία δεν φέρνει τα χρήματά της. Επιπλέον, μια συμφωνία εξαγοράς του καναλιού, μπορεί να έχει και άλλες παρεπόμενες επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, που αυτή τη στιγμή επίσης βρίσκονται στο τραπέζι.

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και η Wind FiberCo

Ο δεύτερος άξονας επενδύσεων αφορά στα λεγόμενα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ κ.λπ. μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει το τεχνολικό της προφίλ. Η United φαίνεται να υιοθετεί πλήρως τη στρατηγική της Wind αναφορικά με τα έργα υποδομών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ στην επόμενη 7ετία. Έργα, που μπήκαν στο στόχαστρο της Wind, όπως είναι τα γνωστά UFBB (UltraFast BroadBand), 5G Corridors, Συζευξις, Fiber Ready κ.ά., τώρα μπαίνουν στο στόχαστρο και της United Group.

Eπίσης, η τελευταία φέρεται να υιοθετεί την στρατηγική της Wind για δημιουργία της Wind FiberCo, της εταιρείας χονδρικής δικτύων σταθερών επικοινωνιών που θέλει να ιδρύσει η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία. Η Wind FiberCo θα δημιουργηθεί στο πρότυπο της Vantage Tower και θα καταστεί ανεξάρτητη επιχείρηση, 100% θυγατρική εταιρεία της Wind. Η εταιρεία θα διέθετει υπηρεσίες χονδρικής (χωρητικότητες και οπτικές ίνες) σε τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων ένας πελάτης θα είναι και η Wind Hellas.

Η Wind FiberCo θα μπορούσε είτε να πωληθεί, είτε να εισέλθει άλλος μέτοχος (π.χ. fund), είτε να συγχωνευθεί με μια άλλη, ομοειδή επιχείρηση όπως αυτές που δημιουργούν τώρα οι άλλοι ενεργειακοί όμιλοι (π.χ. ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ κ.λπ.). Στην πράξη η Wind υιοθέτησε μια στρατηγική η οποία είναι η διεθνής πρακτική και η οποία θέλει τον διαχωρισμό των υποδομών από την παροχή των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών. Παλιά αυτό αναφέροντας ως λειτουργικός διαχωρισμός των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων.

Ο στόχος της BC Partners

Βασικός στόχος της BC Partners, μέσω της United Group, είναι η ισχυροποίηση της θέση της στην Ελλάδα, η οποία είναι μια από τις πιο σημαντικές αγορές που έχει η ίδια παρουσία. Η BC Partners έχει ρίξει… ένα κάρο χρήματα στην σερβική εταιρεία, η οποία μέσα σε δύο χρόνια τριπλασίασε το μέγεθος της. Και τώρα φαίνεται ότι έρχεται η περίοδος της συγκομιδής.

Η BC Partners, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα επιδιώξει ένα IPO (δημόσια προσφορά μετοχών) του σερβικού ομίλου τηλεπικοινωνιών, με στόχο να φέρει πίσω ένα μέρος των δαπανών που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα. Οι δαπάνες αυτές είναι άνω των 3,0 δισ. ευρώ μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένου εκείνων που θα γίνουν για την Wind.

H είσοδος της United στην κεφαλαιαγορά θα γίνει μέσω κάποιου ευρωπαϊκού χρηματιστήριου. Εξάλλου, η σερβική United Group μπορεί να ξεκίνησε από το Βελιγράδι, αλλά η εδρα της βρίσκεται στον Ολλανδία. Επιπλέον, πάνω από το 30% των εσόδων θα προέρχεται από την Ελλάδα και περισσότερο από το 20% από την Βουλγαρία.

 

Πηγή: powergame.gr