Τι φέρνει το ράλι του Bitcoin σε υψηλό 5 μηνών

Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα κινείται πέριξ των 57.000 δολαρίων

Σε υψηλό πέντε μηνών ενισχύθηκε η τιμή του Bitcoin καταγράφοντας χθες άνοδο της τάξης του 96% από το χαμηλό της 20ης Ιουλίου, με τα «πορτοφόλια» που έχουν μακροπρόθεσμα στην κατοχή τους το ψηφιακό νόμισμα να αρνούνται να πουλήσουν.

 

Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα κινείται πέριξ των 57.000 δολαρίων (σήμερα κινείται με πτώση στις 56.300) με την κεφαλαιοποίησή του να αγγίζει τα 1,1 τρισ. δολάρια και πλέον αντιστοιχεί στο 47% της συνολικής αξίας της αγοράς των crypto.

Όπως αναφέρει η εταιρεία αναλύσεων και στατιστικών Glassnode, τα μακροπρόθεσμα πορτοφόλια bitcoin, αυτά δηλαδή που δεν εμφανίζουν εκροές κεφαλαίων τις τελευταίες 155 ημέρες, έχουν αθροιστικά στην κατοχή τους 13,3 εκατομμύρια BTC ή περίπου το 70% των bitcoin που υπάρχουν σήμερα στο σύστημα.

Πώς κινούνται οι μεγάλοι κάτοχοι bitcoin

Η Glassnode διαπιστώνει ότι οι πιο πιστοί κάτοχοι bitcoin έχουν αυξήσει τα διαθέσιμά τους μέσα στους τελευταίους επτά μήνες κατά 2,37 εκατομμύρια BTC, που έχουν συνολική αξίας με τις τρέχουσες τιμές κοντά στα 134 δισ. δολάρια. Στο ίδιο διάστημα των 7 μηνών δημιουργήθηκαν μέσω εξόρυξης μόλις 186.000 bitcoin, κάτι που δείχνει ότι οι μεγάλοι κάτοχοι bitcoin («φάλαινες» στην ορολογία της αγοράς) αποκτούν 12,7 φορές περισσότερα bitcoin από αυτά που δημιουργούνται.

Σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, η δραστηριότητα αυτή τη στιγμή στην αγορά θυμίζει τα επίπεδα που οδήγησαν στο μεγάλο ράλι του 2020, ενώ ιστορικά το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον αποτελεί προάγγελο ανοδικής πορείας. Το Bitcoin έχει κερδίσει 30% μέσα στο μήνα, όμως η δραστηριότητα των χρηστών όπως αυτή υπολογίζεται από τον μέσο όρο 7 ημερών του αριθμού των ενεργών «οντοτήτων», έχει αυξηθεί μόλις κατά 19%. Μία «οντότητα» στα crypto είναι το σύνολο των ψηφιακών διευθύνσεων που ελέγχονται από τον ίδιο χρήστη. Μία ακόμη διαπίστωση είναι ότι τελευταία έχει αυξηθεί η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο σύστημα των crypto αλλά και η υιοθέτηση του δικτύου.

Οι προβλέψεις για το bitcoin

Όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις κάνουν πολλούς υποστηρικτές των crypto να προβλέπουν νέα ιστορικά υψηλά για το bitcoin και νέο ράλι ολόκληρης της αγοράς. Στην άλλη όψη του νομίσματος, αναλυτές της αγορές προειδοποιούν ότι ενώ τα νέα υψηλά είναι ένα ορατό ενδεχόμενο, θα είναι δύσκολο να φτάσει εκεί η αγορά χωρίς πρώτα να έχει προηγηθεί μια νέα σημαντική διόρθωση.

Η αγορά αναμένει το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για το πρώτο ETF σε Bitcoin που θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή ως προς την αποδοχή των κρυπτονομισμάτων από το σύστημα των συμβατικών επενδύσεων. Οι θετικές δηλώσεις του προέδρου της SEC, Gary Gensler, για το θέμα, οδήγησε την περασμένη εβδομάδα σε υπερδιπλασιασμό των εισροών κεφαλαίων στο BTC κατά 156 δισ. δολάρια, στα 226 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Η μεγάλη απορρόφηση των εισροών από το bitcoin έχει συγκρατήσει την άνοδο των υπόλοιπων δημοφιλών crypto, όπως του Εthereum, το οποίο εδώ και πολύ καιρό υπεραποδίδει του bitcoin.