Θεσμοί: Προς εκταμίευση τα 750 εκατ. – Τελειώνει η εποπτεία τον Αύγουστο

Οι συζητήσεις για τα προαπαιτούμενα εξελίχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ η συνάντηση της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους επικεφαλής ήταν μόνο μία.

Χωρίς κάτι μη αναμενόμενο σε ό,τι αφορά στην ενισχυμένη εποπτεία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη ο τελευταίος επίσημος κύκλος συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

 

Στέλεχος που συμμετείχε στις συζητήσεις δήλωσε πως η συζήτηση σχετικά με τα δημοσιονομικά κράτησε μόλις πέντε λεπτά. Οι συζητήσεις για τα προαπαιτούμενα εξελίχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ η συνάντηση της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους επικεφαλής ήταν μόνο μία.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση στο θέμα, ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή της εκκρεμούς δόσης των 750 εκατ. ευρώ από την αξιολόγηση που αναβλήθηκε λόγω εκλογών το 2019, ενώ χωρίς εκπλήξεις θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο ο κύκλος της ενισχυμένης εποπτείας. Το επικρατέστερο σενάριο «μαρτυρά» ότι η συγκεκριμένη δόση θα καταβληθεί στο τέλος του έτους ή και τον Φεβρουάριο του 2023, οπότε η ελληνική οικονομία δεν θα βρίσκεται υπό τη σκιά της ενισχυμένης εποπτείας.

Πληροφορίες από αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ο μηχανισμός της έγκαιρης προειδοποίησης (Early Warning) του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παραμείνει ενεργός, μέχρι να αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών της Ελλάδας στον ESM ακόμα και μετά την ενισχυμένη εποπτεία.

Κρίσιμη συνάντηση Σταϊκούρα – Ρέγκλινγκ

Σημειώνεται ότι το απόγευμα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Μετά τη συζήτηση που θα έχουν, ο κ. Ρέγκλινγκ αναμένεται να δώσει σήμα προθέσεων. Της συνάντησης θα προηγηθεί η ετήσια έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος όπου εκεί θα επισημανθεί η ανάγκη για προσεκτικές κινήσεις στα δημοσιονομικά, την ώρα που η οικονομία πλέει σε τρικυμία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι ο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι χαμηλότερος κατά μία με δύο μονάδες συγκριτικά με τις εκτιμήσεις που έγιναν σε πρώτο στάδιο, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται υψηλότερος έως και τρεις μονάδες.

Παρόλα αυτά, ακόμα και οι παραπάνω προβλέψεις συνοδεύονται με ανασφάλεια και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα, αλλά και ευρωπαϊκό, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανοίγει οικονομικές πληγές και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Έτσι βρισκόμαστε εν αναμονή της δραστικής αναθεώρησης των εκτιμήσεων της Κομισιόν στις 16 Μαΐου από την ίδια την Επιτροπή. Ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου θα ακολουθήσουν οι αποφάσεις της ΕΕ για την παράταση ή όχι της ρήτρας διαφυγής και το 2023 όταν – θεωρητικά- θα κάνουν πρεμιέρα και οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, επικρατεί το σενάριο που αφορά σε παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής. Παρόλα αυτά, όλοι οι αρμόδιοι τονίζουν ότι ο «οδηγός» που ακολούθησαν τα κράτη την περίοδο των lockdown δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα νέα προβλήματα στην οικονομία της ευρωζώνης.

Η Ευρωζώνη είναι πλέον αντιμέτωπη με την εκτόξευση του πληθωρισμού στο 7,5% (στην Ελλάδα 8%). Και όλα αυτά την ώρα που η αβεβαιότητα των ροών ενέργειας από τη Ρωσία στην Ευρώπη οδηγούν σε περιορισμό της ανάπτυξης, ενώ παράλληλα ενισχύεται ο φόβος για ύφεση.

 

Πηγή: powergame.gr