Quantcast

The Economist: Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει

Το βρετανικό περιοδικό κάνει, μεταξύ άλλων, αναφορά στον «ειδησεογραφικό δείκτη πληθωριστικών πιέσεων»

Αν και οι επίσημες οικονομικές προβλέψεις θέλουν μια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ισχυρές ενδείξεις προμηνύουν τη σταθεροποίηση των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα προ πανδημίας δεδομένα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο Economist, υπογραμμίζοντας πως συσσωρεύονται σημάδια για την έναρξη ενός νέου κύκλου ανατιμήσεων από τις πιέσεις που ασκούνται για την αναπροσαρμογή των μισθών αλλά και τις προσδοκίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών για ένα ακριβότερο μέλλον.

Το βρετανικό περιοδικό κάνει, μεταξύ άλλων, αναφορά στον «ειδησεογραφικό δείκτη πληθωριστικών πιέσεων» (news inflation pressure index) που έχει επινοήσει η εταιρεία αναλύσεων Alternative Macro Signals. Ο δείκτης αυτός δεν ενσωματώνει απλά τη συχνότητα που αναφέρονται οι αυξήσεις στις τιμές αλλά και το εάν η ροή ειδήσεων υποδεικνύει πως γίνονται εντονότερες οι πληθωριστικές πιέσεις. Στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, ο δείκτης κινείται αρκετά πάνω από το 50 και έτσι φαίνεται πως εντείνεται το φαινόμενο του πληθωρισμού.

Εάν η κατάσταση αυτή συνεχίσει να υφίσταται, τότε ο κόσμος ενδεχομένως να φθάσει σε ένα κομβικό σημείο όπου θα μονιμοποιηθεί η «ψυχολογία του πληθωρισμού». Καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούν μισθολογικές αυξήσεις, οι εργοδότες πιθανότατα να τις περάσουν στους καταναλωτές. Έρευνα της Τράπεζας της Ισπανίας συμπεραίνει πως το ήμισυ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχουν υπογραφθεί για το 2023 περιλαμβάνουν «ρήτρες τιμαριθμικής αναπροσαρμογής». Πιο απλά, υπάρχει πρόβλεψη για την αυτόματη αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει αυξηθεί στην Ισπανία κατά το ένα πέμπτο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Στη Γερμανία, η συνδικαλιστική ένωση IG Metall ζήτησε αύξηση 7-8% στους μισθούς σχεδόν 4 εκατ. εργαζομένων στον μεταλλουργικό και μηχανολογικό κλάδο -και μάλλον θα κερδίσει το ήμισυ. Στη Βρετανία, οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν μια αύξηση της τάξεως του 7%, αλλά είναι αβέβαιο εάν θα το καταφέρουν.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που κάνει ο Τζέρεμι Ραντ, αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σε έκθεση του Μαΐου. «Η κατανόηση μας του τρόπου που λειτουργεί η οικονομία -όπως και της δυνατότητάς μας να προβλέψουμε την επίδραση των κρίσεων και των πολιτικών που χαράσσονται- δεν είναι καλύτερη απ΄ ό,τι ήταν τη δεκαετία του ΄60». Οπότε η μελλοντική πορεία του πληθωρισμού παραμένει αβέβαιη.

Παρ’ όλα αυτά, ελπίδα για μια αποκλιμάκωση των ανατιμήσεων δίνει η υποχώρηση του πληθωρισμού στα αγαθά καθώς αντιστρέφονται οι ανοδικές τάσεις που είχαν ξεκινήσει ειδικά από τις καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Ισχυρή ένδειξη προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η πτώση των ναύλων από τη Σαγκάη στο Λος Άντζελες κατά το ένα τέταρτο από τις αρχές Μαρτίου. Οι έμποροι συγκέντρωσαν αρκετά αποθέματα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών για να έχουν διαθεσιμότητα προϊόντων. Αλλά το κόστος διαβίωσης αναμένεται να παραμείνει υψηλό για κάποιο καιρό ακόμη καθώς σε αυτή τη φάση υπερισχύουν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές.