Quantcast

Θα εκδώσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τα δικά τους stablecoins;

Όσο μεγαλώνει η αγορά των crypto τα τελευταία τρία χρόνια, τόσο εντονότερο γίνεται και το ενδιαφέρον των τραπεζών για το οικοσύστημα

Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η εφαρμογή ενός πανευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου για τα crypto assets καθώς μέσα στον Μάρτιο η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε το προτεινόμενο πλαίσιο Markets in Crypto Assets Regulation (MiCA). Το σχέδιο νόμου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος του έτους και έχει τέσσερις βασικούς στόχους:

  • τη νομική σαφήνεια,
  • τη στήριξη της καινοτομίας,
  • την προστασία καταναλωτών και επενδυτών και
  • την ακεραιότητα της αγοράς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όσο μεγαλώνει η αγορά των crypto τα τελευταία τρία χρόνια, τόσο εντονότερο γίνεται και το ενδιαφέρον των τραπεζών για το οικοσύστημα. Κάποιες τράπεζες εξετάζουν ήδη συνεργασίες με εταιρείες του χώρου και άλλες κάνουν τις δικές τους προσπάθειες. Όμως ενώ η υιοθέτηση του πλαισίου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, τα ερωτήματα παραμένουν.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η άφιξη του πλαισίου MiCA καθιστά ευκολότερο για τις τράπεζες που το επιθυμούν, να προσφέρουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τα crypto. Το MiCA διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές θα μπορούν πιο εύκολα να ξεχωρίζουν τις καλές πρακτικές, ρυθμίζοντας την αγορά, κάτι που ισχύει και για τις ίδιες τις τράπεζες. Με την εφαρμογή του νέου πλαισίου, οι τράπεζες θα μπορούν να συναλλάσσονται και να συνεργάζονται με εταιρείες κρυπτονομισμάτων που ρυθμίζονται πλήρως από τις αρχές, αν και συνεχίζουν να υπάρχουν ορισμένα γκρίζα σημεία.

Ακολουθούν οι σκέψεις της ING για το πώς θα επηρεάσει το νέο πλαίσιο τις τράπεζες:

Προληπτική μεταχείριση: Το MiCA δεν περιλαμβάνει την προληπτική μεταχείριση της έκθεσης στα crypto στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αυτό θα καλυφθεί από το πανευρωπαϊκό πλαίσιο για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής της Βασιλείας. Η σχετική διαβούλευση έτρεξε πέρσι αλλά θα χρειαστεί χρόνος έως ότου ανακοινωθεί το σχετικό πλαίσιο.
DeFi: Αν οι τράπεζες θελήσουν να εισέλθουν στο πεδίο του «decentralized finance» (DeFi), θα συνειδητοποιήσουν ότι το MiCAR δεν αναφέρει πολλά πράγματα για τον δανεισμό που βασίζεται σε crypto πρωτόκολλα.

Έκδοση stablecoins: Σύμφωνα με το MiCA, η έκδοση stablecoin προϋποθέτει να υπάρχει είτε τραπεζική άδεια είτε άδεια ηλεκτρονικών πληρωμών. Επομένως, αυτό κάνει τις τράπεζες να εξετάσουν την έκδοση stablecoins, αν και μία τέτοια κίνηση θα πρέπει πιθανώς να γίνει μέσω ενός ξεχωριστού νομικού προσώπου. Ο λόγος είναι ότι ένας εκδότης stablecoin επιτρέπεται να επενδύσει σε περιορισμένα, υψηλής ποιότητας και εύκολα ρευστοποιήσιμα assets, σε αντίθεση με μία «κανονική» τράπεζα. Άρα, είναι απίθανο να επιτραπεί σε μία υφιστάμενη τράπεζα να εκδώσει stablecoins μαζί με τις καταθέσεις της.

Επιχειρηματικό μοντέλο: Ενδεχομένως είναι καλύτερη επιχειρηματική ιδέα για μία τράπεζα να προσφέρει στους πελάτες υπηρεσίες που σχετίζονται με τα stablecoins παρά η έκδοσή τους. Γιατί η καταβολή τόκων στα stablecoins απαγορεύεται κι έτσι ο περιορισμός σε υψηλής ποιότητας ρευστοποιήσιμα assets σημαίνει ότι το επιτοκιακό περιθώριο είναι πολύ περιορισμένο.
Αβεβαιότητα: Η εξουσία που δίνει το MiCAR στις κεντρικές τράπεζες να απαγορεύσουν ουσιαστικά τα stablecoins αν αυτά αποκτήσουν μεγάλη επιρροή αποτελεί Δαμόκλειο Σπάθη πάνω από κάθε πρωτοβουλία για stablecoin.

Ανταγωνισμός από κεντρικές τράπεζες: Ενώ η Facebook εγκατέλειψε την πρωτοβουλία για την έκδοση του Libra/Diem, που ώθησε την περιοριστική προσέγγιση των πολιτικών για τα stablecoins, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν έγιναν ξαφνικά υποστηρικτές των stablecoins. Η ΕΚΤ ερευνά την έκδοση «ψηφιακού ευρώ», το οποίο θα είναι άμεσος ανταγωνιστής των όποιων stablecoins σε ευρώ εκδοθούν. Η Λαγκάρντ έχει μάλιστα δηλώσει ότι πιστεύει πως τελικά το ψηφιακό ευρώ θα προχωρήσει.

Βιωσιμότητα: Οι τράπεζες πρέπει να βρουν τον τρόπο να παντρέψουν τους στόχους βιωσιμότητας με την χρήση ενέργειας για τα crypto. Αν η χρήση ενέργειας για crypto συμπεριληφθεί με κάποιο τρόπο στο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης για βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, οι τράπεζες ενδέχεται να αποκτήσουν κίνητρο να ασχοληθούν με κάποιες δραστηριότητες στα crypto και με άλλες όχι.