Τέλη κυκλοφορίας: Εισπράξεις 500 εκατ. – Πόσοι έχουν πληρώσει

Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2023 εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου

Λιγότεροι από τους μισούς, μόλις, ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών έχουν καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ οι υπόλοιποι εκμεταλλεύτηκαν τη δίμηνη παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

 

Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2023 εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί καταβολές συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 42% των εγγεγραμμένων εσόδων από 2.830.000 ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

 

Επίσης έχει μειωθεί ο ρυθμός καταθέσεων πινακίδων. Την 1η Νοεμβρίου οι αιτήσεις εκούσιας ψηφιακής ακινησίας έφταναν τις 120.000 και από τότε έως σήμερα έχουν μεσολαβήσει 7.000 άρσεις ψηφιακής ακινησίας. Η παράταση για την πληρωμή των τελών, αφορά και την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων, έτσι οι ιδιοκτήτες συνήθως βαρέων οχημάτων, έχουν τη δυνατότητα να τα κυκλοφορούν δωρεάν για δύο μήνες.

Η παράταση δεν ισχύει για όσους έχουν σκοπό να μεταβιβάσουν τα οχήματά τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, για να μπορέσουν να τα πουλήσουν θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος.

 

Πώς βάζετε σε ακινησία το όχημά σας

Όσον αφορά στην ψηφιακή ακινησία, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που θέλουν να θέσουν το αυτοκίνητο ή το δίκυκλο τους σε εκούσια ακινησία θα πρέπει να το κάνουν ηλεκτρονικά μέσα από την εφαρμογή myCAR στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης.

Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.

Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε περίπτωση που χώρος στάθμευσης του οχήματος κατά την «ψηφιακή ακινησία», λόγω του γεγονότος ότι ήταν ενοικιασμένος, είναι διαφορετικός θα πρέπει να προμηθευτείτε πινακίδα προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (Μ), προκειμένου να γίνει η μεταφορά του οχήματος στο νέο χώρο.

Εάν συμπληρώσετε λάθος τα στοιχεία στάθμευσης του οχήματος στην αίτηση ψηφιακής ακινησίας έχετε τη δυνατότητα εντός της ίδιας ημέρας, να διορθώσετε τη διεύθυνση στάθμευσης. Σε επόμενο χρόνο θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας.

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση που το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

Η ακινησία του οχήματος δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις εξής περιπτώσεις:

Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.

Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.

Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.

Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.

Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.

Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.
Πλειστηριασμού του οχήματος.

Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.

Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).