Quantcast

Ταμείο Ανάκαμψης: Υπογράφεται η σύμβαση ΥΠΟΙΚ – τραπεζών

Προς το παρόν, οι δύο πλευρές – τράπεζες και υπουργείο- βρίσκονται σε διαβούλευση επί του προσχεδίου σύμβασης που τους έστειλε το υπουργείο πριν από ένα δεκαήμερο

Τον έναν στόχο πίσω από τον άλλον «τρέχουν» να προλάβουν οι τράπεζες και το οικονομικό επιτελείο, αναφορικά με την επίσημη έναρξη των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Η υπογραφή των συμβάσεων που είχε προγραμματισθεί για τις αρχές Δεκεμβρίου είναι προ των πυλών, καθώς και οι δύο πλευρές ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

 

Στόχος είναι να υπογραφούν οι συμβάσεις εντός του Δεκεμβρίου, πιθανόν προς τα μέσα του μήνα, ώστε αφού παρέλθει ένα μικρό διάστημα ανάρτησης των προσκλήσεων, να ξεκινήσει το επίσημα «άνοιγμα» στην αγορά. Προς το παρόν, οι δύο πλευρές – τράπεζες και υπουργείο- βρίσκονται σε διαβούλευση επί του προσχεδίου σύμβασης που τους έστειλε το υπουργείο πριν από ένα δεκαήμερο.

Στο μεταξύ, είναι ήδη έτοιμες οι λίστες με κάποιες πρώτες επενδύσεις που μάλιστα φαίνεται να τηρούν και τις προϋποθέσεις της επιλεξιμότητας ώστε να αντλήσουν το μέγιστο ποσοστό συμμετοχής εκ μέρους του Ταμείου. Και αυτός είναι ο στόχος : να μπορέσει η ελληνική επιχείρηση να απορροφήσει το κατά το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάπτυξης, δηλαδή το 50%. Αυτό αυτομάτως, περιορίζει την τραπεζική συμμετοχή στο 30% και την ιδία συμμετοχή (απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της πρότασης εξ αρχής) σε ποσοστό 20%.

Επειδή αυτό αποτελεί στόχο και όχι δεδομένο και τελικά μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες των ποσοστών χρηματοδότησης – π.χ. αν το Ταμείο χρηματοδοτήσει το 30% της επένδυσης και ο επιχειρηματίας συμβάλλει κατά το 20% , τότε η Τράπεζα χρηματοδοτεί το υπόλοιπο 50% της επένδυσης- οι τράπεζες στο πλαίσιο του συμβουλευτικού τους ρόλου, θα συμβάλλουν ώστε τα business plans που θα τεθούν προς αξιολόγηση να τηρούν όλες τις προϋποθέσεις για τη μέγιστη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF).

Πριν τη χρηματοδότηση των επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προηγηθεί «προσκλητήριο» προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να υποβάλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Αυτό θα γίνει στο διάστημα που ακολουθεί αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων δίνοντας την ευκαιρία στους ενδιαφερομένους να υποβάλλουν επίσημα τις προτάσεις τους. Θεωρητικά με βάση τις διαδικασίες που απαιτούνται, τις αξιολογήσεις από τις ίδιες τις τράπεζες και τον έλεγχο των κριτηρίων επιλεξιμότητας από τους Ειδικούς Ελεγκτές, οι εκταμιεύσεις θα γίνουν από τη νέα χρονιά.

Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να ενεργοποιήσει συνολικά έως και 60 δισ. ευρώ επενδύσεις μέσω μόχλευσης από την αγορά. Κατ αρχήν, από τα 12, 5 δισ. ευρώ του Ταμείου που θα διοχετευθούν στην ελληνική αγορά ( ανεξαρτήτως των 18 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις) οι συνολικές χρηματοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων θα φθάσουν εύκολα τα 30 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθεί η ιδιωτική συμμετοχή και η τραπεζική χρηματοδότηση.

Προϋπόθεση για τη έγκριση των επενδυτικών σχεδίων , πέραν των πιστωτικών κριτηρίων που θα εγκρίνουν οι τράπεζες, είναι να τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

Πράσινη Ανάπτυξη

Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Εξωστρέφεια

Καινοτομία

Δημιουργία ανταγωνιστικού σχήματος μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές.

 

Πηγή: powergame.gr