Quantcast

Ταμείο Ανάκαμψης: Έτοιμες οι τράπεζες για εκταμίευση 500 εκατ.

«Πρωτοχρονιάτικο δώρο» χαρακτηρίζουν πολλοί τραπεζικοί αναλυτές για την ελληνική οικονομία και την αγορά η υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των ελληνικών τραπεζών για την απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα «δώρο», πέριξ του οποίου χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, βιώσιμες, με όραμα και με τις απαραίτητες πέντε προϋποθέσεις, περιμένουν μια νέα ώθηση προς τα εμπρός.

Στο εναρκτήριο λάκτισμα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι ελληνικές τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να δώσουν το «παρών» και να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων, ικανοποιώντας μία ζήτηση για επιχειρηματικά κεφάλαια που είναι ήδη σημαντική.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη ευχάριστη είδηση του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την υπογραφή των 6 σε πρώτη φάση συμβάσεων – θα ακολουθήσει ειδικότερη πρόσκληση και για άλλες – τραπεζικός παράγοντας διευκρίνιζε στο powergame.gr τα εξής: «Το θετικό είναι ότι οι συμβάσεις υπογράφηκαν και οι τράπεζες τήρησαν τη δέσμευσή τους απέναντι στο υπουργείο να τελειώσουν με την επεξεργασία του κειμένου και την ανταλλαγή απόψεων και σχολίων εγκαίρως. Το ότι ολοκληρώθηκε η υπογραφή πριν από το τέλος του έτους, έχει έναν έντονο σημειολογικό χαρακτήρα: ο στόχος επετεύχθη».

Στο διά ταύτα τώρα, οι τράπεζες αναρτούν η μία μετά την άλλη σε χρόνο που οι ίδιες αποφασίσουν και εντός 30 ημερών την σχετική Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να λάβουν οικονομική ενίσχυση, μέσω δανείου, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0».

Οι τράπεζες είναι ήδη έτοιμες και οι προσκλήσεις επίσης. Η στιγμή που αυτές θα δουν το φως της δημοσιότητας αφορά στον προγραμματισμό και στην πολιτική της κάθε μία από τις έξι τράπεζες που ήδη υπέγραψαν (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank και Παγκρήτια). Να σημειωθεί ότι η προεργασία εκ μέρους του τραπεζικού τομέα έχει ήδη γίνει, όχι μόνο στην καταγραφή της Πρόσκλησης, αλλά και στις επαφές με τους πιθανούς πελάτες- επιχειρηματίες.

Ήδη, εδώ και περίπου ένα δίμηνο, οι τράπεζες έχουν από μόνες τους προσεγγίσει τους εν δυνάμει πελάτες του Ταμείου Ανάκαμψης, τις επιχειρήσεις που φαίνεται ότι πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια και τους έχουν ενημερώσει σχετικά, ώστε όταν θα ερχόταν η ώρα, να είχαν προλάβει όχι μόνο να έχουν άποψη, αλλά και σωστά δομημένα business plans προς υποβολή.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, κάτι που δειλά άρχισε ήδη από το βράδυ της υπογραφής της σύμβασης, οι τραπεζίτες απαντούν στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, διευκρινίζοντας είτε επί της διαδικασίας, είτε επί… της ουσίας για το τι μέλλει γενέσθαι τον επόμενο μήνα. Αφού παρέλθει το διάστημα των 30 ημερών της δημοσίευσης των Προσκλήσεων, θα ξεκινήσει η υποβολή των επενδυτικών σχημάτων. Και εκεί, είναι που θα φανεί πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα αυτό….

«Ας μην ξεχνάμε», υποστηρίζουν στο powergame.gr τραπεζικοί παράγοντες από corporate μεγάλου συστημικού ομίλου, «ότι είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, δεν έχει δοκιμασθεί αλλού και επίσης, αφορά καταβολή χρημάτων – κάτι που θα ισχύσει μόνο για την Ελλάδα και την Ιταλία. Άρα, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε στην πράξη πώς θα προχωρήσει και πώς θα υλοποιηθεί».

Στο μεταξύ, οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες «να πατήσουν το κουμπί για την εκταμίευση ποσών άνω των 500 εκατ. ευρώ η κάθε μία», για τα επιχειρησιακά σχέδια πελατών τους, που έχουν ήδη προεγκριθεί από τις ίδιες, αναφορικά με τα πιστωτικά κριτήρια. Σχέδια που θα περάσουν και από το μόνιτορ ειδικών ελεγκτών, οι οποίοι θα τσεκάρουν αν πληρούνται τα κριτήρια που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα της ροής, άμεσα, θα εκταμιευθούν 970 εκατ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες ενώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ), αναμένεται να εκταμιευθούν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ. Εξ ου και τα συνολικά κεφάλαια που θα είναι διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων υπερβαίνουν το 1,570 δισ. ευρώ, όπως άλλωστε επεσήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει για την Ελλάδα συνολικά 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα δάνεια είναι 13 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 17 δισ. ευρώ είναι επιδοτήσεις.

Πηγή: Powergame.gr