Quantcast

ΤΑΙΠΕΔ: Υπεγράφη η μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ στην Cosco

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι την άλλη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει και το θέμα της τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης

Υπογράφηκε σήμερα η πώλησης του 16% των μετοχών ΟΛΠ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ στην Cosco. Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν οι συμβάσεις αγοραπωλησίας του 16% των μετοχών ΟΛΠ και Συμφωνία Μετόχων, όπου καθορίζονται οι σχέσεις των δύο μετόχων, Cosco και ΤΑΙΠΕΔ.

 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι την άλλη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει και το θέμα της τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ, θα έρθει ως σχέδιο νόμου και όχι ως τροπολογία. Αυτό που φοβίζει τους χρήστες του λιμανιού είναι μην τυχόν η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης περιλάβει περισσότερες αλλαγές, πέραν αυτών που αφορούν στις υποχρεωτικές επενδύσεις της Cosco, όπως είναι π.χ. ο προβλήτας 4 κ.ά.

Η κύρωση της σύμβασης από την Βουλή θα σημάνει ταυτόχρονα και την αποδέσμευση των 88 εκατ. ευρώ που αφορούν στο αντίτιμο του 16% των μετοχών ΤΑΙΠΕΔ οι οποίες θα μεταβιβαστούν στην Cosco. To αντίτιμο είναι προσυμφωνημένο από το 2016 και κατατεθειμένο από την κινεζική εταιρεία σε ειδικό λογαριασμό (escrew account).

Η κυβέρνηση με τη νέα συμφωνία παρέχει πενταετή παράταση -μέχρι το καλοκαίρι του 2026- στην Cosco για την ολοκλήρωση των 11 υποχρεωτικών επενδύσεων, ύψους πλέον των 290 εκατ, ευρώ, όπως αυτές προβλέπονται στη Σύμβαση Παραχώρησης που κυρώθηκε με τον νόμο 4404/2016. Σε αντιστάθμισμα της παραχώρησης αυτής, η Cosco θα καταθέσει εγγυητική επιστολή, ανάλογη με το ύψος των επενδύσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται ότι η Cosco το 2016 είχε υποσχεθεί επενδύσεις ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά, εκ των οποίων οι μισές ήταν υποχρεωτικές και οι άλλες μισές προαιρετικές, αλλά τελικά είναι ζήτημα μέχρι σήμερα αν οι επενδύσεις της ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ορισμένες αυτές έχουν ήδη ολοκληρωθεί, έχουν αμφισβητηθεί από τους χρήστες του λιμένα, ως προς το πραγματικό τους ύψους.

Για τη ολιγωρία αυτή η κινεζική εταιρεία απέδωσε ευθύνες στην ελληνική πλευρά, αναφέροντας ότι δημόσιοι φορείς και αυτοδιοίκηση όρθωσαν εμπόδια στις επενδύσεις της. Μάλιστα πέρυσι, επικαλούμενη τα εμπόδια αυτά, ζήτησε την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 16% των μετοχών, πριν την προσυμφωνημένη προθεσμία, δηλαδή πολλούς μήνες πριν τον Αύγουστο του 2021. Σε άλλη περίπτωση απείλησε ότι θα προσέφευγε στην διαιτησία.

Η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στην απειλή αυτή.

 

Πηγή: powergame.gr