Τα τρία σενάρια για τις αυξήσεις στις εισφορές λόγω υψηλού πληθωρισμού

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2024, οι εισφορές θα προσαυξάνονται με βάση τον ετήσιο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους

Αυξήσεις-φωτιά κινδυνεύουν να δουν στις εισφορές τους από το επόμενο έτος χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, λόγω της… εκτόξευσης του πληθωρισμού.

 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2024, οι εισφορές θα προσαυξάνονται με βάση τον ετήσιο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους. Και με τα σημερινά δεδομένα και το άλμα του πληθωρισμού είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν αυξήσεις στις εισφορές επικουρικής ασφάλισης, σύνταξης και εφάπαξ.

 

Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία και συνεχιστεί το… ράλι του πληθωρισμού έως το τέλος του έτους, τότε η ασφαλισμένοι πιθανόν να δουν αυξήσεις στις εισφορές τους έως και 6%. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, το 2022 ο πληθωρισμός θα «κλείσει» σε ετήσια βάση στο 5,6% ενώ με βάση την εκτίμηση της Κομισιόν ο δείκτης μπορεί να σκαρφαλώσει και στο 6,3%. Έτσι, αν ο μέσος πληθωρισμός «κλειδώσει» στο 5,5%, τότε ένας ασφαλισμένος, που έχει επιλέξει την 3η ασφαλιστική κατηγορία, θα πρέπει το 2023 να πληρώνει μηνιαίως 259 ευρώ, από 236 που καταβάλλει σήμερα.

 

Διαβάστε περισσότερα στο powergame.gr