*** Για σημάδια φούσκας στην αγορά ακινήτων κάνουν λόγο ξεκάθαρα πλέον οι Financial Times.
Και αναφέρουν επτά ευρωπαϊκές χώρες όπου το φαινόμενο είναι πλέον πραγματικότητα. Όχι, μεταξύ αυτών δεν είναι η Ελλάδα, να σας διευκρινίσουμε, αν και με την περίπτωση της θα ασχοληθούμε παρακάτω. Εδώ απλά να αναφέρουμε ότι η βασική αιτία αυτής της εξέλιξης θεωρείται η πανδημία. Επειδή σηματοδότησε την στροφή της εργασίας από το σπίτι, όλοι πλέον έχουν ανάγκη από πιο μεγάλες και πιο άνετες κατοικίες. Και κάπως έτσι, οι τιμές έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν.
^^^ Και στην Ελλάδα; Κάποια σημάδια ότι κάτι ανάλογο δείχνει να συμβαίνει και στη χώρα μας, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους. Τι εννοούμε: Υπάρχουν περιοχές, προνομιακές είναι η αλήθεια, όπου καλά ακίνητα, σε νεόδμητες – και προχωρημένες, από κάθε άποψη – οικοδομές πωλούνται πλέον πάνω κι από 8.000 – 9.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Οι περιπτώσεις είναι αρκετές, κυρίως στο Κολωνάκι αλλά συχνότερα στα νότια προάστια, όπου τα πράγματα έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν.
### Και να σκεφτεί κανείς ότι κάποια από τα ακίνητα αυτά, μολονότι ήταν διαθέσιμα εδώ και κάμποσο καιρό, είχαν αποσυρθεί επειδή δεν υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον. Κυρίως μέσα στην κρίση. Οπότε τότε θα μπορούσαν να αγορασθούν και φθηνότερα…
*** Τρία μεγάλα νομοσχέδια πρόκειται να περάσει» από τη Βουλή, ως το Πάσχα, η κυβέρνηση. Τι μαθαίνουμε; Ότι θα είναι και τα τρία αιχμής και θα στοχεύουν στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο». Για παράδειγμα:
Α) το ένα από αυτά κι ενδεχομένως το πρώτο, θα αφορά στον κλιματικό νόμο. Ο βασικός στόχος του θα είναι η μείωση της εκπομπής ρύπων, κάτι που για να το πετύχει θα απαιτήσει θυσίες. Όπως η αντικατάσταση, μεταξύ άλλων, του σημερινού στόλου των ταξί, που κυκλοφορούν στους δρόμους
Β) το άλλο θα έχει να κάνει με την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας υγείας. Εκεί κι αν θα γίνουν τομές. Σημειώστε μια: Την ένταξη όλων των γιατρών στον θεσμό. Δεν το λες και λίγο. Γενικότερα, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως εννοεί η κυβέρνηση την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, όπως το ξέρουμε σήμερα
Γ) το τελευταίο θα αφορά στην ανώτατη εκπαίδευση. Εν προκειμένω, δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις, για μια σειρά από κρίσιμα θέματα (όπως η διοίκησή τους, για παράδειγμα). Αλλά είναι θέμα χρόνου, όπως μας λένε. Το σίγουρο είναι πάντως ότι θα υπάρχει η περίφημη πρόβλεψη για την αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού.
*** Σε δυο ευρωπαϊκές χώρες χτύπησε συναγερμός μετά την τελευταία αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα κι εν προκειμένω σε Ιταλία και Ελλάδα. Στην περίπτωση μας, με το δεκαετές να σκαρφαλώνει πάνω από τα επίπεδα του 2,50%, όταν μόλις το περασμένο καλοκαίρι φλέρταρε με εκείνα του 0,5% και 0.6%, αντιλαμβάνεστε το κλίμα.
^^^ Ο μεγαλύτερος πανικός χτύπησε στις τράπεζες. Λογικό. Οι τέσσερις συστημικές πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν ένα …κάρο ομόλογα στην επόμενη τετραετία. Οπότε δεν λέει να βλέπουν υψηλές πτήσεις. Τους πιάνει ίλιγγος και δικαιολογημένα.
*** Είναι όλα μαύρα γύρω μας; Όχι. Υπάρχουν και θετικά νέα. Όπως, για παράδειγμα, αυτά που έρχονται από το μέτωπο του τουρισμού. Αν δεν συμβεί κάτι πολύ δυσάρεστα απρόοπτο, φέτος το καλοκαίρι θα ματσάρουμε τα έσοδα του 2019. Που ήταν η χρονιά – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα…
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ