Quantcast

Συνέδριο Economist – Powergame: Φρανσουά Ολάντ: Να ηττηθεί ο Πούτιν και να υποχωρήσει από τα εδάφη που κατέλαβε μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Στην ομιλία του στο 2ο Metropolitan Summit του Economist, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Power Game, ο κ. Ολάντ είπε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει αν ο Πούτιν θα χάσει την εξουσία στη Ρωσία

Την ανάγκη να ηττηθεί ο Πούτιν και να υποχωρήσει από τα εδάφη της Ουκρανίας που κατέλαβε μετά τον περασμένο Φεβρουάριο, επισήμανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, γιατί, όπως είπε, αν έχουμε απλώς ένα “πάγωμα” της πολεμικής σύρραξης μπορεί να υπάρξουν κι άλλες χώρες που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρωσίας, θεωρώντας ότι μπορούν να επιβληθούν με τη χρήση της βίας.

 

Ως παράδειγμα ανέφερε την Κίνα λέγοντας πως στην περίπτωση ήττας του Πούτιν στην Ουκρανία θα ξέρει πως θα έχει μόνο να χάσει εάν στραφεί εναντίον της Ταϊβάν.

Στην ομιλία του στο 2ο Metropolitan Summit του Economist, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Power Game, ο κ. Ολάντ είπε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει αν ο Πούτιν θα χάσει την εξουσία στη Ρωσία και εξέφρασε την εκτίμηση πως αν χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, τότε το σύστημα το οποίο οικοδομεί την κυριαρχία του θα υπονομευτεί.

Αναφερόμενος στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην ενεργειακή κρίση τόνισε πως δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρχει ενότητα και αλληλεγγύη.

“Η Ευρώπη λαμβάνει πάντα καλές αποφάσεις αλλά πολύ συχνά αργεί να τις λάβει. Σήμερα όμως δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Η Ευρώπη απέδειξε τα τελευταία χρόνια ότι κατάφερε να υπερκεράσει πολλούς κλυδωνισμούς και να αποφύγει τη διαίρεση της, ως απόδειξη μπορώ να αναφέρω όσα καταφέραμε με τη συνοχή της Ευρωζώνης, αλλά και τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, την πολιτική των εμβολιασμών, τη θέσπιση των ευρωπαϊκών ταμείων που διατίθενται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, είπε ενδεικτικά.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι τα πράγματα είναι εύθραυστα γιατί το κόστος των κυρώσεων φυσικά είναι επώδυνο για την Ρωσία, αλλά και για τις χώρες που τις αποφασίζουν κι έτσι το ερώτημα είναι αν η συνοχή και η αλληλεγγύη, που επιδεικνύει η Ευρώπη, θα αντισταθεί σε αυτές τις επιπτώσεις των κυρώσεων, όπως η αύξηση των τιμών της ενέργειας και ο πληθωρισμός.

 

Οι κίνδυνοι για την Ευρώπη

Να βρεθούν κάποιες χώρες που θα ζητήσουν άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, θεωρώντας ότι η κοινή γνώμη δεν μπορεί να υποφέρει τέτοιου είδους αντίποινα από την πλευρά της Ρωσίας. Όπως είπε, η Ουγγαρία ήδη έχει αναπτύξει μία τέτοια λογική, κάποιες άλλες χώρες ακολουθούν, σε λίγες μέρες έχουμε και τις εκλογές στην Ιταλία και αν τις κερδίσει η παράταξη της δεξιάς, έχει ήδη δηλώσει την επιθυμία να αρθούν κάποιες από τις κυρώσεις.

Μία κόπωση στους κόλπους της κοινωνίας που έχει επιδείξει αλληλεγγύη στην Ουκρανία, όμως θεωρεί ότι κρατάει πολύ ο πόλεμος και πρέπει να τελειώσει ακόμα και εις βάρος της Ουκρανίας.
Πολλά κράτη δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να δεχτούν τις επιπτώσεις του πολέμου.

 

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη

Η τιμή και η ποσότητα της ενέργειας.

Να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία, να μπει με κάποιο τρόπο ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και να γίνει ανακατανομή των τιμών στους καταναλωτές.

Στα περισσότερα κράτη -μέλη οι οικονομίες έχουν υποβαθμιστεί και τώρα καλούνται για περαιτέρω δαπάνες για να βοηθήσουν νοικοκυριά με επιδοτήσεις.

Η ανάπτυξη της άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Θα πρέπει να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη και τη στιβαρότητα της Ευρώπης. Πρέπει να δράσουμε ταχύτατα προκειμένου να πείσουμε τις κοινωνίες μας ότι διαθέτουμε μία ολιστική πολιτική και να διασφαλίσουμε τις προμήθειες ενέργειας και αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο με αλληλεγγύη μέσα από την Ευρώπη. Μέσα από την απάντηση που θα δώσει η Ευρώπη θα δοθεί και η απάντηση στην επίλυση της σύγκρουσης της Ρωσίας και της Ουκρανίας”, τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.