Quantcast

Συναγερμός στην ΕΕ για την ενέργεια – Στροφή σε λιγνίτη, πετρέλαιο και LNG σε περίπτωση διακοπής ροής του φυσικού αερίου

Κρίσιμη ημερομηνία η 22η Ιουλίου καθώς ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 έχει προγραμματιστεί να κλείσει για εργασίες συντήρησης

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη για την επάρκεια του φυσικού αερίου, την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει τα παιχνίδια με τη στρόφιγγα. Κρίσιμη ημερομηνία η 22 Ιουλίου καθώς ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω Βαλτικής, έχει προγραμματιστεί να κλείσει για εργασίες συντήρησης το διάστημα από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου.

Στο Βερολίνο ωστόσο, υπάρχει ο φόβος ότι ο συγκεκριμένος αγωγός δεν πρόκειται να ανοίξει και πάλι και ο κίνδυνος να σταματήσει η βιομηχανική παραγωγή σε σημαντικούς κλάδους να είναι προ των πυλών.

H Γερμανία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ άλλες 10 χώρες στο πρώτο επίπεδο συναγερμού. Μεταξύ των χωρών είναι οι: Σουηδία, Δανία, Ιταλία, Αυστρία, Εσθονία, Ολλανδία, Πολωνία, Βουλγαρία και Φινλανδία.

«Η Γερμανία αυτή τη στιγμή είναι ένα βήμα πριν προχωρήσει σε διακοπτόμενη παροχή φυσικού αερίου. Υπάρχει έντονη απειλή αυτό να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στις ήδη εκρηκτικές» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Σε κόκκινο συναγερμό έχει τεθεί και η Αθήνα. Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου λειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων, δυνατότητα η Ελλάδα να στραφεί στο diesel για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και περισσότερο LNG.

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση πως η χώρα θα μπορέσει να εξασφαλίσει το απαιτούμενο LNG και οι τιμές του φυσικού αερίου να μην ξεφύγουν.

Η αβεβαιότητα έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές του φυσικού αερίου, με το κόστος της θερμικής μεγαβατώρας να ανεβαίνει τα 163 ευρώ, σήμερα στο ολλανδικό Ηub.

«Η Ελλάδα είναι μεταξύ των 27 της Ευρώπης είναι με το μικρότερο ρίσκο σε περίπτωση ολικής αποκοπής. Και αυτό γιατί διαθέτει εγκατάστασης αεριοποίησης» υποστήριξε ο κ. Σκρέκας.

«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα όπου η ενέργεια δεν θα είναι αρκετή. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τον χειμώνα του 2022 – 2023, ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ ενδιαφέρων στον ενεργειακό τομέα αλλά η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Την ίδια ώρα υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις φορέων του δημοσίου τομέα.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασία των κτιρίων του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27 °C και κατά τη χειμερινή στους 19°C.