Σύγχρονα γραφεία: Επενδύσεις 500 εκατ. στα νότια προάστια

Επένδυση που θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει το νέο έτος και για την ανάπτυξη έκτασης 18 στρεμμάτων στο Φάληρο

Επενδύσεις που υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσουν τα 500 εκατ. ευρώ δρομολογούνται στα νότια προάστια για την ανάπτυξη νέων συγκροτημάτων γραφείων.

 

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην αγορά ακινήτων, καθώς, όπως φαίνεται, επιχειρείται μια ανακατανομή των νέων επιχειρηματικών χώρων στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου μέχρι σήμερα, το επενδυτικό ενδιαφέρον μονοπωλούσαν σχεδόν αποκλειστικά περιοχές των βορείων προαστίων και κυρίως ο άξονας της Λ. Κηφισίας από το ύψος του Χαλανδρίου και μέχρι την Κηφισιά.

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως η ανισορροπία αυτή θα ανατραπεί τα επόμενα χρόνια, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των νέων αναπτύξεων που δρομολογούνται, με την κινητοποίηση ισχυρών δυνάμεων τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα, αφορά την αξιοποίηση ακινήτων στα νότια προάστια.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση αφορά τις αναπτύξεις γραφείων στο Ελληνικό από την Lamda Development. Η εταιρεία προβλέπει την κατασκευή νέων κτιρίων γραφείων συνολικής επιφάνειας 80.000 τ.μ. στο βόρειο τμήμα του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου, προς την πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης. Εκεί, έχει υπογραφεί προσύμφωνο με τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, για την απόκτηση κτιρίου γραφείων 40.000 τ.μ. αντί ποσού 147 εκατ. ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ανάλογης συμφωνίας και για τα υπόλοιπα κτίρια που προβλέπουν γραφειακές χρήσεις. Η κατασκευή τους αναμένεται να ξεκινήσει κατά την διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2022 και η παράδοση είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Επένδυση που θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει το νέο έτος και για την ανάπτυξη έκτασης 18 στρεμμάτων στο Φάληρο. Πρόκειται για τις πρώην εγκαταστάσεις της ΒΕΛΚΟ, στην παλιά βιομηχανική ζώνη του Φαλήρου, πλησίον της ΧΡΩΠΕΙ. Το εν λόγω ακίνητο είχε αποκτηθεί από μέλη των οικογενειών Ιωάννου (Άβαξ) και Δαυΐδ πριν από δύο δεκαετίες. Σήμερα, πρόκειται να αξιοποιηθεί με την επενδυτική συμμετοχή της Dimand Real Estate του κ. Δ. Ανδριόπουλου (σε κοινοπραξία με την EBRD) και της Avax Development, θυγατρική του κατασκευαστικού ομίλου Άβαξ στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός σύγχρονου κτιρίου γραφείων επιφάνειας 57.450 τ.μ.

Το κοινό σχήμα των Dimand και EBRD συμμετέχει, σε συνεργασία με την Prodea Investments σε μια ακόμα εμβληματική επένδυση στα νότια προάστια, την ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά, έργο που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Σχεδόν το 50% των επιφανειών που θα παραδοθούν προς εκμετάλλευση, ή 17.000 τ.μ. θα αφορούν χρήσεις γραφείων. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές αναμένονται όμως ότι θα είναι και οι επενδύσεις για νέα γραφεία, που θα προχωρήσουν με αφορμή κινήσεις του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, προωθείται μέσω ΣΔΙΤ, η κατασκευή κτιρίου γραφείων της τάξεως των 110 εκατ. ευρώ, για την στέγαση όλων των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Το ακίνητο θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Υπ. Υποδομών, επιφάνειας 8,7 στρεμμάτων, στην οδό Πειραιώς 166 στον Ταύρο. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα και θα ακολουθήσει το δεύτερο σκέλος με την κατάθεση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Υπολογίζεται ότι ο διαγωνισμός για την ανάθεση της κατασκευής του κτιρίου, το οποίο θα ακολουθεί όλα τα σύγχρονα περιβαλλοντικά πρότυπα, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Σήμερα, η Γεν. Γραμματεία του Υπ. Υποδομών μισθώνει 13 διαφορετικά κτίρια σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας.

Σημαντικοί χώροι γραφείων, όπως επίσης έρευνας και ανάπτυξης σχεδιάζονται και στο ακίνητο της πρώην ΧΡΩΠΕΙ, επίσης στην παλιά βιομηχανική ζώνη του Φαλήρου. Εκεί, το Υπ. Ανάπτυξης έχει προκηρύξει έναν ακόμα διαγωνισμό ΣΔΙΤ για την δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας, δηλαδή ένα σύγχρονο συγκρότημα, όπου θα φιλοξενούνται επιχειρήσεις πληροφορικής και τεχνολογίας, κυρίως νεοφυείς, όπως επίσης και τμήματα έρευνας μεγάλων επιχειρήσεων. Πρόκειται για επένδυση άνω των 60 εκατ. ευρώ, για την οποία ενδιαφέρον έχουν εκφράσει, οι όμιλοι Ελλάκτωρ (μέσω της Άκτωρ Παραχωρήσεις), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intracom Holdings-Intrakat και η Dimand Real Estate.