Quantcast

Στουρνάρας: «Λερναία Ύδρα» ο πληθωρισμός αλλά θα τον δαμάσουμε – Αντίθετος σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η εκτίμηση του επικεφαλής της ΤτΕ για τον πληθωρισμό

Υπέρ της σταδιακής ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι είναι ενδεδειγμένη η πολιτική περαιτέρω προοδευτικής ομαλοποίησης των επιτοκίων, ώστε αυτά να συγκλίνουν προς τα εκτιμώμενα επιτόκια ισορροπίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Alpbach (EFA) 2022 της Αυστρίας, στη ζώνη του ευρώ ο πληθωρισμός προέρχεται από την πλευρά της προσφοράς, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας μάλιστα το φαινόμενο ως “Λερναία Ύδρα”

Κύρια πρόκληση να μειωθεί ο πληθωρισμός

Για το λόγο αυτό, είπε, η κύρια πρόκληση είναι πώς να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς να προκληθεί απότομη πτώση του ΑΕΠ και της απασχόλησης. Σε αυτό το περιβάλλον «της τέλειας πληθωριστικής καταιγίδας που βρισκόμαστε, η ενδεδειγμένη απόκριση της νομισματικής πολιτικής είναι η εξομάλυνση των αλλεπάλληλων διαταραχών της προσφοράς, με σταδιακή αλλά αποφασιστική ομαλοποίηση της πολιτικής, που διατηρεί την ευχέρεια επιλογής ανάλογα με τις συνθήκες και ενσωματώνει ευελιξία. Θεωρώ ότι η προσέγγιση της σταδιακής ομαλοποίησης που έχουμε ακολουθήσει είναι επιτυχής και θα πρέπει να συνεχιστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, αυτές θα αποφασίζονται ανά συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Τόσο ο κατάλληλος χρόνος όσο και η έκταση των μεταβολών των επιτοκίων θα εξαρτηθούν, όπως ανέφερε, από την εκάστοτε αξιολόγησή σχετικά με τους κινδύνους για τον πληθωρισμό.

Προέβλεψε ότι οι διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς και διαταραχές που συνδέονται με τον πόλεμο είναι πιθανόν να συνεχιστούν. Αλλά η επιβράδυνση της ζήτησης θα συμβάλει στην υποχώρηση του πληθωρισμού. «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί με προσοχή όλους τους παράγοντες. Κρίνεται ενδεδειγμένη μια σταδιακή, σε διαδοχικά βήματα, προσέγγιση, δεδομένου ότι επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα και ότι ο πληθωρισμός προέρχεται από την πλευρά της προσφοράς»υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.