Στο υψηλό δυο δεκαετιών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Ο στόχος για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είναι πια πιο ευέλικτος

Ισχυρή δόση αισιοδοξίας δίνουν τα τελευταία στοιχεία για την Ευρωζώνη καθώς δείχνουν πως η επιχειρηματική δραστηριότητα αναρριχήθηκε στο υψηλό 21ετίας, αντισταθμίζοντας τον προβληματισμό για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του ιού SARS-CoV-2 από τη μετάλλαξη Δέλτα.

 

«Η Ευρωζώνη απολαμβάνει μια ισχυρή ανάπτυξη καθώς χαλάρωσαν οι περιορισμοί ανάσχεσης της νόσου Covid-19» σχολίασε την Παρασκευή ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

Από τα στοιχεία της IΗS Markit, η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών, η μεγαλύτερη από το 1997 όταν ξεκίνησε η καταγραφή τους, πυροδοτεί μια ανησυχία διότι αντανακλά μεγάλες καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Από την έκθεση της εταιρείας αναλύσεων προκύπτει πως η ζήτηση είναι εξαιρετικά ισχυρή, οδηγώντας στη μεγαλύτερη αύξηση των νέων παραγγελιών από τον Μάιο του 2000.

Μαζί με την ανεπάρκεια στην προσφορά και τις συνακόλουθες ανατροπές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο τις τιμές των πρώτων υλών στη μεταποίηση. Αναλυτές προδικάζουν αύξηση των τιμών καταναλωτή μέσα στους επόμενους μήνες.

Αν και οι ανοδικές τάσεις στις τιμές εξασθένισαν για τις υπηρεσίες, οι δαπάνες για τους επιχειρηματίες και εκεί παραμένουν στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 13ετίας.

Όμως, ο στόχος για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είναι πια πιο ευέλικτος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε ήδη αποφασίσει στη συνεδρίαση της Πέμπτης ότι θα ανεχτεί μια προσωρινή υπέρβαση του πληθωρισμού πάνω από στόχο, διατηρώντας σταθερή στο 1,4% την πρόβλεψη για το 2023.

Σύμφωνα με την Markit, η απασχόληση ενισχύθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων δυο δεκαετιών, ενώ οι εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα για να αναπληρώσουν κάποια κενά στην εργασία.

Στο μεταξύ απομένει να διαπιστωθεί εάν η δυναμική αυτή θα αντέξει μέσα στους επόμενους μήνες. Ο αντίκτυπος της μετάλλαξης Δέλτα είναι αισθητός από την εξασθένιση των επιχειρηματικών προσδοκιών για το υπόλοιπο του έτους στο χαμηλό πενταμήνου όταν τον Ιούνιο είχαν φθάσει σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

 

Διαφοροποίηση ανάμεσα σε Γερμανία με Γαλλία και Βρετανία λόγω μετάλλαξης Δέλτα

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) αναρριχήθηκε στο 60,6 τον Ιούλιο από το 59,5 τον Ιούνιο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις του πρακτορείου Bloomberg που περιορίζονταν στο 60.

Ισχυρή είναι η εικόνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Γερμανία χάρις στην άνοδο της εσωτερικής και της εξωτερικής ζήτησης, με τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ να διαμορφώνεται στο 62,5 τον Ιούλιο από το 60 τον Ιούνιο κυρίως λόγο της ζωηρής ανάκαμψης του κλάδου των υπηρεσιών.

Αν και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και η μεταποίηση παραμένουν αυτόν τον μήνα ισχυρές, κινήθηκαν σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα.

Στη Γαλλία, τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης μετά τη Γερμανία, καταγράφηκε μικρή πτώση του σύνθετου δείκτη ΡΜΙ στο 55,5 από το 56,1 τον Ιούνιο. Παρομοίως, ο αντίστοιχος δείκτης στις υπηρεσίες κινήθηκε στο 57,8 τον Ιούλιο από το 57 τον Ιούνιο.

Στη Βρετανία, μια οικονομία που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρωζώνη ως προς τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα στην οικονομική δραστηριότητα, καταγράφηκε αισθητή επιβράδυνση τόσο στη μεταποίηση στο 57,1 τον Ιούλιο από το 61,1 τον Ιούνιο και τις υπηρεσίες στο 57,8 από το 62,4, αντίστοιχα.

Προς το παρόν, η Βρετανία έχει παρουσιάσει τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρώπη.

 

Πηγή: powergame.gr