Στο τραπέζι η μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ: Οι σκέψεις της κυβέρνησης με ορίζοντα την επόμενη τετραετία και τα προϊόντα που θα έχουν χαμηλότερες τιμές (Infographic)

«Αγκάθι» αποτελεί το βαρύ δημοσιονομικό κόστος και «κλειδί» η αύξηση της κατανάλωσης και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

«Προσωρινά όχι. Μόνιμα ναι, αλλά με δημοσιονομική ασφάλεια». Αυτή είναι η γραμμή πάνω στην οποία θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τη μείωση των έμμεσων φόρων, κι αυτό ακριβώς θα αποτυπωθεί στον προγραμματικό σχεδιασμό της επόμενης τετραετίας.

Μία από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του 2019 ήταν η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες -δηλαδή από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%- και, αν η οικονομία δεν είχε παγιδευτεί στην πρωτοφανή κρίση της πανδημίας και του Ενεργειακού, θα είχαν δημιουργηθεί προ πολλού οι κατάλληλες δημοσιονομικές συνθήκες για να γίνει το πρώτο βήμα. Αυτό επ’ ουδενί σημαίνει, όμως, ότι το σχέδιο της μείωσης του ΦΠΑ ή/ και κάποιων Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης έχει μπει στο «ψυγείο». Κάθε άλλο.

 

Διαβάστε περισσότερα στα Parapolitika.gr