Στις ράγες η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου: Τα οφέλη

Ειδικότερα, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος – Αιγύπτου «GREGY», που αναπτύσσει η θυγατρική του εταιρεία ELICA SA, παρουσίασε ο Όμιλος Κοπελούζου

Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος – Αιγύπτου «GREGY», προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ, που αναπτύσσει ο Όμιλος Κοπελούζου, βρίσκεται στη φάση της εκπόνησης των τελικών τεχνικών και χρηματοοικονομικών μελετών, υπογράμμισε παρουσιάζοντας το έργο στην Ουάσινγκτον ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχειρηματικής Μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου, Γιάννης Καρύδας.

Ειδικότερα, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος – Αιγύπτου «GREGY», που αναπτύσσει η θυγατρική του εταιρεία ELICA SA, παρουσίασε ο Όμιλος Κοπελούζου, στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, που διοργανώθηκε στην Washington DC στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2023.

Στη θεματική ενότητα «Η πράσινη επανάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», και με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, όπως μεταξύ άλλων του πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt -σήμερα assistant secretary of Energy Resources στο State Department- του πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αίγυπτο, Jonathan Cohen, και του Vladimir Malinov, executive director της Bulgartransgaz της Βουλγαρίας, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχειρηματικής Μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου, κ. Γιάννης Καρύδας, παρουσίασε τη στρατηγική σημασία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών στην προσπάθεια επίτευξης ενεργειακής ασφάλειας και απεξάρτησης από το φυσικό αέριο, ένα έργο το οποίο είναι υποψήφιο για ένταξη στην 6η λίστα έργων PCI/PMI.

3.000 μεγαβάτ «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους περίπου 950 χιλ. με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς, στοχεύει να μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω τη Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη 3.000 μεγαβάτ «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο. Η «πράσινη» αυτή ενέργεια θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώνει τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Η κρίσιμη επιλογή της όδευσης: γιατί ο «GREGY» είναι ένα έργο υλοποιήσιμο

Κατά την παρουσίαση του «GREGY» εξηγήθηκαν και οι λόγοι της επιλογής της όδευσης του καλωδίου, η οποία ικανοποιεί τις σύνθετες γεωπολιτικές παραμέτρους της περιοχής και συνδέει απευθείας την Αίγυπτο με την Αττική, παραπλέοντας την Κρήτη. Η προσεκτικά μελετημένη αυτή όδευση καθιστά το έργο υλοποιήσιμο, διότι οι περιορισμοί στο υφιστάμενο δίκτυο της Κρήτης, η πλήρης ενεργειακή του επάρκεια με την ανάπτυξη σήμερα σημαντικού αριθμού GW έργων ΑΠΕ στο νησί, η αδυναμία χρήσης του καλωδίου της ΑΡΙΑΔΝΗΣ λόγω μη διαθεσιμότητας ελεύθερης χωρητικότητας για να μεταφέρει την ενέργεια από την Αίγυπτο και οι υψηλού κόστους και ενεργειακού αποτυπώματος εξοπλισμοί που θα έπρεπε να εγκατασταθούν στα σημεία προσαιγειαλώσεως στο νησί, θα καθιστούσαν μια ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη μη υλοποιήσιμη, τόσο για τεχνικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.

Τα οφέλη του «GREGY», προϋπολογισμού 4 δισ.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Καρύδας, το «GREGY», με προϋπολογισμό 4 δισ. ευρώ, έχει πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη, που δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά, συμβάλλοντας στην προσπάθεια της Ευρώπης για μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια και στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2 έως το 2050.

Το έργο αυτό θα συμβάλει καθοριστικά και στην προσπάθεια επίτευξης ενεργειακής

διαφοροποίησης και ασφάλειας της Ευρώπης και θα υλοποιήσει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία «πράσινων διαδρόμων», που θα ενώνουν την Ευρώπη με τη Βόρεια Αφρική. Παράλληλα, το «GREGY» θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της Ελλάδας σε νευραλγικό κόμβο «πράσινης» ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα ενισχύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην περιοχή.

 

Η πρόοδος του έργου

Ο Όμιλος Κοπελούζου επιταχύνει την ωρίμανση του έργου, προχωρώντας στην εκπόνηση των τελικών τεχνικών και χρηματοοικονομικών μελετών, έτσι ώστε να λάβει την οριστική επενδυτική απόφαση, υλοποιώντας ένα έργο που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον χάρτη της ενέργειας στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, δείχνοντας τη στρατηγική κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ολόκληρη η Ευρώπη στον τομέα της «πράσινης επανάστασης».