Στην ΕΕ οι τράπεζες ενισχύονται με προσωπικό – Το ελληνικό παράδοξο

Η ανάπτυξη της απασχόλησης στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έχει διαρκώς διακυμάνσεις

Η ανάπτυξη της απασχόλησης στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έχει διαρκώς διακυμάνσεις. Εκ πρώτης όψεως, η πανδημία του κορωνοϊού είχε παράδοξες επιπτώσεις στην απασχόληση στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των ασφαλίσεων.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είδαμε αρχικά μια σημαντική μείωση του αριθμού των ατόμων που εργάστηκαν σε αυτόν τον τομέα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά υπήρξε αισθητή αύξηση από το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Αυτό δείχνει η ανάλυση των στοιχείων της Eurostat από την εταιρεία Aegean Equity.

Ενώ 5,589 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονταν στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των ασφαλίσεων στην ΕΕ πριν από την πανδημία, μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του περασμένου έτους ο αριθμός τους μειώθηκε στα 5,37 εκατομμύρια. Εννέα μήνες αργότερα, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, έφτασαν τα 5,591 εκατομμύρια. Έτσι, ο χρηματοπιστωτικός τομέας όχι μόνο ανέκαμψε, αλλά και ενισχύθηκε στο προ κρίσης επίπεδο όσον αφορά στον φόρτο εργασίας.

Αν λάβουμε υπόψη την ανάπτυξη της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης των διαδικασιών που αντικατέστησαν μέρος της εργασίας, τότε αυτή η εξέλιξη μπορεί να εξηγηθεί κυρίως από την αυξανόμενη δημόσια ζήτηση για διάφορους τύπους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, από ασφάλειες έως πιστωτικά προϊόντα, έως υπηρεσίες μεσιτείας και σύγχρονες διαδικτυακές συναλλαγές με επενδυτικά μέσα.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν ακολουθεί τη συγκεκριμένη τάση σε επίπεδο ΕΕ. Την παραμονή της πανδημίας του κορωνοϊού, 83,6 χιλιάδες άτομα εργάζονταν στον ελληνικό χρηματοοικονομικό τομέα. Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2020, υπήρχαν 3.400 λιγότερα άτομα. Αν και το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους σημειώθηκε αύξηση σε σχεδόν 88 καιαντίστοιχα 87 χιλιάδες, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τη Eurostat, μόνο 74,4 χιλιάδες άτομα εργάζονταν στον συγκεκριμένο τομέα. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στα τεχνικά επαγγέλματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, ακολουθούμενα από το βοηθητικό διοικητικό προσωπικό. Οι Έλληνες εργοδότες στον χρηματοπιστωτικό τομέα αποφάσισαν να μειώσουν ουσιαστικά τον αριθμό των εργαζομένων στον ορίζοντα της οικονομικής ανάκαμψης.

 

Πηγή: Powergame.gr