Quantcast

Στερλίνα: Χειρότερος μήνας μετά το Brexit ο Αύγουστο

Την μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση έναντι του δολαρίου μετά το δημοψήφισμα για το Brexit κατέγραψε η στερλίνα τον Αύγουστο

Την μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση έναντι του δολαρίου μετά το δημοψήφισμα για το Brexit κατέγραψε η στερλίνα τον Αύγουστο, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στη Βρετανία μετά την παραίτηση Τζόνσον και η εκτίναξη του κόστους ζωής λόγω πληθωρισμού, αύξησης επιτοκίων και ενεργειακής κρίσης, εντείνει τις πιέσεις στο βρετανικό νόμισμα.

Ειδικότερα, η στερλίνα υποχώρησε 4,5% έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα, ενώ συνέχισε να υποχωρεί και την Πέμπτη, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 1,16 δολάρια. Παράλληλα, τον Αύγουστο η στερλίνα υποχώρησε σχεδόν κατά 3% έναντι και του ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα, εκατομμύρια νοικοκυριά στη χώρα βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα με το φάσμα της φτώχειας ενόψει του χειμώνα, καθώς οι τιμές τροφίμων και ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη.

Αβεβαιότητα κυριαρχεί και ενόψει των πολιτικών εξελίξεων, καθώς ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία αναμένεται να διοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Με τα περιθώρια να είναι ιδιαίτερα στενά λόγω των περιστάσεων, ερωτηματικό παραμένει προς το παρόν η δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσουν η Λ. Τρας ή ο Ρ. Σούνακ.

Επενδυτές και αγορές δεν εθελοτυφλούν πλέον απέναντι στον κίνδυνο της ύφεσης, που απειλεί επιπλέον και την ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, μετά τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις τελευταίες να βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα λόγω ισχυρότερης οικονομικής θέσης και ενεργειακής ανεξαρτησίας.

Όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics στο Ηνωμένο Βασίλειο, Πολ Ντέιλς, αυτή η απόκλιση θα οδηγήσει σε περαιτέρω αδυναμία τόσο του ευρώ όσο και της στερλίνας έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Ο ίδιος αναμένει, σύμφωνα με το CNBC, ότι η στερλίνα θα «πέσει σε νέα βάθη» καθώς η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα συνεχίζει να πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Πιστεύουμε ότι η λίρα θα πέσει από 1,17 δολάρια σε περίπου 1,05 δολάρια μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους». Αυτό θα το άφηνε κάτω από τα επίπεδα που είχαν επιτευχθεί σε ανάλογες 1985, το 1992, στην οικονομική κρίση της περιόδου 2008/09 και βεβαίως μετά την ψηφοφορία για το Brexit το 2016 (1,21 δολάρια) αλλά και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020 (1,21 δολάρια. Για την ακρίβεια, το 1,05 δολάρια θα ήταν «ένα ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Ντέιλς.