Στενό μαρκάρισμα της ΡΑΕ σε προμηθευτές ενέργειας για τις οφειλές

Να προχωρήσουν άμεσα στη ρύθμιση μη διακανονισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών ζήτησε χθες η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

Να προχωρήσουν άμεσα στη ρύθμιση μη διακανονισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών ζήτησε χθες η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) από προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλουν συνολικά περί τα 280 εκατ. ευρώ μόνο σε ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμας είχε ξεκαθαρίσει εδώ και μήνες πως θα παρακολουθούνται στενά οι προμηθευτές, ώστε να αποφευχθούν κανόνια που μπορούν να προκαλέσουν ένα καταστροφικό ντόμινο στην αγορά ενέργειας.

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι μη διακανονισμένες οφειλές, ύψους περί τα 20 εκατ. ευρώ, τεσσάρων μη καθετοποιημένων προμηθευτών οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν υποσχεθεί πως θα τις ρυθμίσουν άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το θέμα απασχολεί πλέον και την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) όπως δείχνει και η συμμετοχή του κ. Κ. Σκρέκα στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας πραγματοποιήθηκε παρουσία του κ. Σκρέκα και των επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ Αν. Μάνου και του ΔΑΠΕΕΠ Γ. Γιαρέντη. Εντύπωση προκάλεσε η απουσία του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μαν. Μανουσάκη που εκπροσωπήθηκε από την διευθύντρια Οικονομικών και Λογιστικών Υπηρεσιών Ελ. Ζαρίκου η οποία και αποχώρησε στην αρχή της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στον κ. Σκρέκα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των προμηθευτών προς τον ΔΕΔΔΗΕ ξεπερνούν τα 210 εκατ. ευρώ. Τέσσερις μη καθετοποιημένοι παίκτες (που δεν διαθέτουν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) έχουν σημαντικές οφειλές χωρίς να έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό και κλήθηκαν να τις ρυθμίσουν άμεσα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΔΑΠΕΕΠ κινούνται σε επίπεδα κοντά στα 50 εκατ. ενώ αρκετά χαμηλότερες, περί τα 15 εκατ. ευρώ, είναι οι οφειλές προς τον ΑΔΜΗΕ.

Όμως χθες δεν κατέστη δυνατό να παρουσιαστούν με λεπτομέρεια οι οφειλές των προμηθευτών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) καθώς οι διαχειριστές δήλωσαν πως δεν έχουν αναλυτικά στοιχεία. Αρκετοί δήμαρχοι, αλλά και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) υποστηρίζουν τις τελευταίες ημέρες πως ορισμένοι προμηθευτές παρακρατούν τα δημοτικά τέλη που εισπράττουν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας ακόμα και επί δώδεκα μήνες! Οι συνολικές οφειλές προς ΟΤΑ υπολογίζονται στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ. Η ΡΑΕ είχε ζητήσει με κατεπείγουσα επιστολή προς όλους τους προμηθευτές αναλυτικά στοιχεία, για κάθε μήνα και για κάθε δήμο, για τον τελευταίο χρόνο. Δεν είναι γνωστό αν τα στοιχεία παραδόθηκαν μέχρι χθες, όπως είχε ζητηθεί.

Στο υπουργείο παρακολουθούν στενά την υπόθεση των οφειλών, όχι μόνο των προμηθευτών, αλλά και των καταναλωτών. Ειδικά στο μέτωπο των καταναλωτών ουδείς θέλει να επαναληφθούν φαινόμενα της προηγούμενης δεκαετίας όπου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτινάχθηκαν σε απίστευτα επίπεδα. Ούτε, όμως, θέλουν στο ΥΠΕΝ να κάθονται πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα ληξιπρόθεσμων χρεών από προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που – αν εκραγεί – μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη όσων έζησε η αγορά όταν «έσκασαν» οι Energa και Hellas Power στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.