Οι ευάλωτοι και συνεπείς δανειολήπτες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της προγραμματισμένης για σήμερα σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, μετά την πρώτη επαφή που είχαν οι τράπεζες με τον υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα, την περασμένη εβδομάδα.
Όπως αναφέρει το powergame.gr, κοινή συνισταμένη του διαλόγου αποτελεί η λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται από τις αυξημένες λόγω κόστους επιτοκίων δόσεις των στεγαστικών τους δανείων, αλλά και η πρόληψη μιας πιθανής αποτύπωσης της εικόνας αυτής σε νέα κόκκινα δάνεια.
Η κυβέρνηση, που απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής ενός έκτακτου φόρου στα κέρδη των τραπεζών, πιέζει τις τράπεζες στη λογική της ελάφρυνσης των δόσεων ειδικά για ευάλωτους δανειολήπτες, συνεπείς ως τώρα στις υποχρεώσεις τους, στους οποίους η αύξηση των επιτοκίων περιορίζει ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα.
Ανεξαρτήτως προεκλογικής ατμόσφαιρας, η προστασία των ευάλωτων οικονομικά ομάδων αποτελεί θέμα πίεσης του οικονομικού επιτελείου προς τον τραπεζικό τομέα, παράλληλα με τις συστάσεις για μείωση/κατάργηση μιας σειράς χρεώσεων (υψηλών μεν – βασικών δε για τα τραπεζικά έσοδα).
Στην ίδια λογική μάλιστα, γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό το αίτημα – σύσταση για μεγαλύτερες αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων.
Η νέα στεγαστική πολιτική
Ως προς τη νέα στεγαστική πολιτική, οι τράπεζες θα παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις, στη βάση πάντα ενός διαλόγου, με το σκεπτικό το όποιο μέτρο υιοθετηθεί να είναι ουσιαστικό μεν για τους δανειολήπτες, αλλά και να μην απειλεί τους στόχους για περαιτέρω μείωση NPEs – κάτι για το οποίο είναι σε στενή παρακολούθηση από τον Επόπτη τους.
Αν θα επιλεγεί το μοντέλο Ισπανίας ή άλλο, αν θα υπάρξει γενναία κρατική επιδότηση όπως έγινε την περίοδο της πανδημίας, ή αν θα υπάρξει μια οικειοθελής οικονομική συνεισφορά εκ μέρους των τραπεζών, θα φανεί στην πορεία του διαλόγου. Κάθε πρόταση έχει τα συν και πλην και κανείς δεν θέλει να αναλάβει δεσμεύσεις που θα ανατρέψουν άλλους στόχους.
Η αλήθεια είναι ότι η άνοδος των επιτοκίων θα συνεχισθεί όπως όλα δείχνουν και το 2023 φέρνοντας σε πραγματικά δύσκολη θέση μία συγκεκριμένη μερίδα δανειοληπτών. Το θέμα είναι πώς θα συμφωνηθεί ένα «πέπλο προστασίας», χωρίς να θιγούν άλλες ισορροπίες, που θα έφερναν αρνητικά αποτελέσματα στο σύνολο της οικονομίας.
Επί τάπητος, λοιπόν, σήμερα οι προτάσεις, δεδομένη η καλή πρόθεση λένε οι τραπεζίτες, αλλά προσθέτουν πως οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν κοινή συναινέσει.
Πηγή: powergame.gr