Στεγαστικά δάνεια ως επένδυση – Μία νέα προοπτική

Η οικονομική συγκυρία είναι τέτοια που μπορεί να καταστήσει ένα στεγαστικό δάνειο ως μορφή επένδυσης

Μοιάζει περίεργο πώς ένα δάνειο μπορεί να λειτουργήσει ως επένδυση για ένα ελληνικό νοικοκυριό, αλλά τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν…

 

 

Η οικονομική συγκυρία είναι τέτοια που μπορεί να καταστήσει ένα στεγαστικό δάνειο ως μορφή επένδυσης και μάλιστα με μια απόδοση 3-4% ετησίως.

Πού έγκειται αυτή η λογική

Η λογική αυτή έγκειται αφενός μεν στις προσδοκίες για σημαντική άνοδο των τιμών των ακινήτων, ειδικά των κατοικιών, σε συνδυασμό με την απουσία πλέον θετικών επιτοκίων σε κάθε κατηγορία κατάθεσης, στοιχείο που στρέφει την αποταμίευση σε άλλα κανάλια.

Πλέον, δημιουργούνται νέες συνθήκες στις αγορές, που πέραν του φάσματος των επιλογών σε μετοχές, αμοιβαία και διάφορες επενδύσεις «νέου» τύπου, πέραν του bancassurance, του real estate και της πράσινης ανάπτυξης, ανοίγονται και επενδυτικούς ορίζοντες μέσω δανεισμού με σκοπό την επένδυση. Εν προκειμένω, τα στεγαστικά δάνεια μπορούν να αποτελέσουν ένα επενδυτικό εργαλείο, ακόμη και για μεσαία πορτοφόλια, όταν λελογισμένα συνδυασθεί η λήψη τους, με σκοπό την αγορά ή ανακαίνιση ακινήτου, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Πρόκειται για μία τάση που ήδη έχει αρχίζει να παρατηρείται, όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες στο powergame.gr, που βλέπουν μία κινητικότητα στην αγοραπωλησία ακινήτων και στην εκδήλωση αντίστοιχου ενδιαφέροντος για ρευστότητα από απλά νοικοκυριά που σκέφτονται πλέον την αγορά στέγης ως επένδυση, με στόχο τη δημιουργία εισοδημάτων και την καταγραφή υπεραξιών από την άνοδο των τιμών.

Ποιο είναι το νέο δίλημμα

Το δίλημμα πλέον δεν είναι τόσο ενοίκιο ή δάνειο, αλλά δάνειο για ιδιοκατοίκηση ή για εκμετάλλευση. Ήδη, με τα σημερινά προγράμματα των τραπεζών και τα χαμηλά ακόμη επιτόκια, πολλοί συνηγορούν στο ότι η λύση του δανείου είναι πιο συμφέρουσα του ενοικίου, ακόμη και αν ληφθούν υπόψιν οι επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων. Βέβαια, πριν αναρωτηθεί κανείς επί του επίμαχου διλήμματος, θα πρέπει να έχει το 20% περίπου του τιμήματος για την αγορά του ακινήτου που θέλει να αποκτήσει.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι για όσους σκέφτονται να τοποθετηθούν στην αγορά κατοικιών κάνοντας χρήση τραπεζικής χρηματοδότησης, οι εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων συνηγορούν στο ότι η άνοδος που έχει σημειωθεί ως σήμερα στις τιμές τους, δεν φαίνεται να παραπέμπει σε «φούσκα» . Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις, η τάση αυτή έρχεται σε συνέχεια της κρίσης και είναι δικαιολογημένη, εξ ου και παρά την πανδημία η ζήτηση κατοικιών φέτος ήταν πολλαπλάσια των προηγούμενων ετών.

Άνοδος τιμών ακινήτων παρά την πανδημία

Στις τράπεζες υπάρχει αισιοδοξία ότι το real estate θα είναι «στα πάνω του» για πολύ καιρό ακόμη, έχοντας μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης που δεν αποκλείουν τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των τιμών, τουλάχιστον για μια πενταετία ακόμη. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε και προσβλέποντας σε συνολικές χορηγήσεις 1 δισ. ευρώ στην αγορά, προσφέρουν ανταγωνιστικά προϊόντα στεγαστικής πίστης, με σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια, από το 2017 έως σήμερα, οι τιμές στα ακίνητα έχουν καλύψει λιγότερο από το μισό που χάθηκε στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης. Μετά τη σωρευτική μείωση του 45% περίπου, έχουν καταγράψει σε αυτή την περίοδο άνοδο κατά 20% περίπου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το β τρίμηνο φέτος , η ετήσια αύξηση των τιμών στα διαμερίσματα διαμορφώθηκε στο 4,6% παρά την πανδημία και το αναπόφευκτο κλίμα αβεβαιότητας.

Πηγή: powergame.gr