ΣτΕ: Προχωρούν κανονικά τα έργα στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού

Το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν τα έργα στην περιοχή του μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού, άναψε το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ.

Το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν τα έργα στην περιοχή του μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού, που έχει σχεδιάσει η εταιρεία Lamda, άναψε το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ.

 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς των περίπου 20 κατοίκων του Ελληνικού, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις και συγκεκριμένα:

1) Η από 28.8.2019 για την έγκριση χωρικής οργάνωσης της ζώνης ανάπτυξης «Γειτονιά Τουρισμού-Αναψυχής και Επιχειρηματικού Πάρκου» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Άγιος Κοσμάς και των περιβαλλοντικών όρων τους.

2) Η από 3.7.2021 για την έγκριση γενικής οργάνωσης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Άγιος Κοσμάς κλπ.

3) Η από 3.9.2019 για την έγκριση χωρικής οργάνωσης ανάπτυξης των ζωνών «Γειτονιά Μαρίνας» και «Γειτονιά Ενυδρείου» Αγ. Κοσμά.

Στην προσφυγή τους οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι οι προσβαλλόμενες ΚΥΑ θα οδηγούσαν στην εντατική ανοικοδόμηση μεγάλης αστικής έκτασης, αποστερώντας έτσι από τους κατοίκους τη δυνατότητα απόλαυσής της ως κοινόχρηστου χώρου, ενώ παράλληλα θα επιδεινωνόταν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής σε μεγάλο βαθμό στον παράκτιο και αστικό τοπίο, το οποίο περιέχει εξαιρετικής σημασίας πολιτιστικά στοιχεία.

Δεκτές από το Συμβούλιο της Επικρατείας έγιναν οι παρεμβάσεις υπέρ των τριών ΚΥΑ και των εταιρειών Lamda Development, Ελληνικό Α.Ε., Hellinikon Global και ΤΑΙΠΕΔ.