Σταϊκούρας: Σήμερα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Αύριο αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα χαμένα ενοίκια του Απριλίου

Eντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

 

Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1:

 

 

«Σε αντιδιαστολή με την περσινή χρονιά που τρέχαμε το καλοκαίρι να πούμε στους λογιστές να κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις για την προκαταβολή φόρου, φέτος έχουν ήδη νομοθετηθεί η μείωση της προκαταβολής φόρου και η πρόβλεψη για τα τεκμήρια και θα είναι αυτοματοποιημένα στην συμπλήρωση της δήλωσης».

 

Πιο συγκεκριμένα, Η διαδικασία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει ίσως και σήμερα, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα έχουν πάνω από 3 μήνες προθεσμία στην διάθεση τους καθώς η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet θα παραμείνει ανοικτή έως τις 27 Αυγούστου.

 

 

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη καταβάλλεται μέχρι 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως και 28 Φεβρουαρίου 2021. Προβλέπεται και παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτήν καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.

 

 

 

Όσον αγορά τις φοροαπαλλαγές, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι έχουν ήδη εκδοθεί οι εγκύκλιοι για τις φοροαπαλλαγές ιδιοκτητών ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια λόγω του lockdown και της πανδημίας και για ό,τι αφορά την υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους πολίτες.

 

 

Για τους φόρους ακινήτων ο υπουργός δήλωσε: «Σε δύο χρόνια και εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης, έχουμε μειώσει μόνιμα μεσοσταθμικά κατά 22% τον ΕΝΦΙΑ, μειώσαμε τον φόρο για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης για το 2021 και το 2022 και μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 4 μονάδες. Δεν είναι και λίγα μέσα σε δύο χρόνια. Όποιος χώρος δημιουργείται θα αξιοποιείται για την μείωση φόρων και εισφορών».

 

 

Σχετικά με τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών που δεν εισέπραξαν ενοίκιο ούτε το μήνα Απρίλιο ανέφερε ότι «την Παρασκευή θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με ενημέρωση που έχουμε από την ΑΑΔΕ, για τα μηδενικά ενοίκια του Απριλίου.

 

 

Πρόθεση μας είναι πολύ στοχευμένα να επεκτείνουμε το μέτρο τον Ιούνιο. Θα δούμε πως λειτούργησε η αγορά τον Μάιο και θα λάβουμε τις αποφάσεις».

 

 

«Το ζήτημα είναι τι έχουμε κάνει για να μην διογκωθεί το ιδιωτικό χρέος ή να διογκωθεί λίγο. Έχουμε κάνει πολλά, έχουμε πάρει ένα πλέγμα μέτρων, για να βοηθήσουμε τους πολίτες να μην συγκεντρώσουν οφειλές από φόρους, εισφορές και δάνεια. Έχουμε αναστολές πληρωμών φόρων, έχουμε δώσει πολλά χρήματα στην κοινωνία, υπάρχει το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την επιδότηση από το Κράτος των δόσεων δανείων και έχουμε ήδη διαγράψει οφειλές πολιτών, όπως συνέβη με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή», συμπλήρωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.