Σταϊκούρας: Αποζημίωση 800 ευρώ στους εργαζόμενους – Αναστολές φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις, μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ σε μάσκες και αντισηπτικά

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ, ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Τη δεύτερη δέσμη μέτρων, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού ανακοινώνουν επισήμως οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιώργος Βρούτσης.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε αναστολές φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις. Τα μέτρα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λήγω του κορωνοΐου τα μετρά είναι οριζόντια. Η  περίοδος άφορα το Μάρτιο, αν απαιτηθεί θα υπάρξει παράταση. 

Τα μέτρα δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας, οι ΚΑΔ θα ανακοινωθούν από το ΥΠΟΙΚ. Προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής των φορολογικών και των ασφαλιστών εισφορών είναι οι επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Υλοποιείται διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης για επιχειρήσεις.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις για τέσσερις μήνες.

Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ στα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορωνοϊό, π.χ σε μάσκες, αντισηπτικά, σαπούνι. Ο μειωμένος ΦΠΑ στα προϊόντα αυτά θα ισχύει έως τέλη του έτους. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο υπάρχον καθεστώς. 

Ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να συμβάλουν στην παρούσα κρίση, προχωρώντας και σε άλλες παρεμβάσεις για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. 

Η κυβέρνηση προχωρά και σε παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.  Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους. 

«Δε θα υπάρχει πρόβλημα σε καύσιμα, ενέργεια, φυσικό αέριο» διαβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. «Ο πόλεμος δεν τελείωσε, μόλις ξεκίνησε, δεν είμαστε μάγοι, αλλά έχουμε μια κυβέρνηση που λειτούργει συντονισμένα και επιχειρεί να δράση μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενώ υπάρχει συνεννόηση και με την αντιπολίτευση» σημείωσε.     

«Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα βοηθήσουν την ρευστότητα. Αυτή την κρίση πρέπει να την περάσουμε ενωμένοι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του την Τρίτη.

Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας επειδή οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν λόγω του κορωνοϊού, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. 

“Καλύπτονται τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα” διευκρίνισε για τους εργαζόμενους ο Χρήστος ΣταΊκούρας. Το μέτρο κοστίζει 400 εκατ. ευρώ, και αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους. 

Η ενίσχυση των 800 ευρώ αφορά αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που πλήττονται, ενώ θα υπάρξει και επιδότηση ενοικίου. 

Οι επιχειρήσεις που προχωρήσουν σε μείωση των θέσεων εργασίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα μείνουν έξω από τα μέτρα που θεσπίζουμε σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.