Quantcast

Στα ύψη το Μπρεντ καθώς η ΕΕ εξετάζει πετρελαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία

Οι εξελίξεις έρχονται εν όψει της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη

Άλμα σχεδόν 4 δολαρίων το βαρέλι ξεπερνώντας τα 111 δολάρια το βαρέλι κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ τη Δευτέρα, καθώς και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επιβεβαίωσε την έντονη φημολογία που είχε ξεκινήσει από το πρωί -και με σχετικό δημοσίευμα του Reuters- πως η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να συστρατευθεί με το εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο, υιοθετώντας κυρώσεις που βάζουν στο στόχαστρο τον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα.

Οι εξελίξεις έρχονται εν όψει της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη την Πέμπτη, οπότε και θα παραστεί τόσο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όσο και στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά την ίδια μέρα.

Συγκεκριμένα, η τιμή του Μπρεντ εκτινάχθηκε κατά 3,74 δολάρια το βαρέλι στα 111,67 δολάρια το βαρέλι στις 7:35 ώρα Γκρίνουιτς, ενώ μέχρι το μεσημέρι ξεπέρασε τα 112 δολάρια το βαρέλι, μία άνοδος κατά 4,15 δολάρια εντός της ημέρας και ενώ ήδη την Παρασκευή η τιμή του είχε σημειώσει επιπλέον άνοδο 1,2%.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά 3,98 δολάρια στα 108,68 δολάρια το βαρέλι, σε επιπλέον ενίσχυση από το 1,7% στην τιμή του που είχε σημειωθεί την Παρασκευή. Όλα αυτά βέβαια και στον απόηχο μίας επίθεσης ανταρτών Χούτι με πυραύλους και drones σε διυλιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, μέσα στο σαββατοκύριακο.

Το θέμα των πετρελαϊκών κυρώσεων και στην Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών
Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που βρίσκεται σε εξέλιξη τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ερωτηθείς αν θα συζητηθεί μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών η επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία (εν όψει και της Συνόδου Κορυφής), απάντησε: «Οι υπουργοί θα το συζητήσουν αυτό».

Νωρίτερα, δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, ανέφερε ότι στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων που επεξεργάζεται η ΕΕ ενδέχεται να περιλαμβάνει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ως γνωστόν αντίστοιχες αποφάσεις έχουν ήδη λάβει οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αλλά όχι οι Βρυξέλλες, με δεδομένη τη μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση ιδιαίτερα κάποιων κρατών-μελών από τη ρωσική ενέργεια και τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί για το θέμα.

Πεσκόφ: Ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο επιζήμιο για τους Ευρωπαίους, οι ΗΠΑ δεν έχουν τίποτα να χάσουν
Άμεση ήταν η αντίδραση και από ρωσικής πλευράς, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να σχολιάζει πως «ένα τέτοιο εμπάργκο θα επηρέαζε πάρα πολύ την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Αλλά οι Αμερικανοί δεν θα έχαναν τίποτα, είναι προφανές, θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση από τους Ευρωπαίους».

Παράλληλα ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν έχουν αποφέρει ακόμη σημαντικά αποτελέσματα, ζητώντας από τους Ευρωπαίους να πιέσουν την Ουκρανία να είναι πιο εποικοδομητική, και πως η πρόοδος στις συνομιλίες είναι προϋπόθεση για ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι.

Άλλωστε, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την ΕΕ ότι σε περίπτωση που επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα προχωρήσει σε εξίσου σκληρά αντίποινα — δεν αποκλείει ακόμη και να διακόψει τη λειτουργία αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ο διχασμός εντός της ΕΕ – Η θέση της Γερμανίας και του Μακρόν, το πιθανό αίτημα εξαίρεσης της Βουλγαρίας
Διπλωμάτες τόνισαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι χώρες της Βαλτικής, ειδικά η Λιθουανία, πιέζουν να αποφασιστεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, χαρακτηρίζοντάς το λογικό βήμα, όμως η Γερμανία προειδοποιεί εναντίον της ανάληψης δράσης με υπερβολική βιάση, με δεδομένο ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν ήδη φθάσει στα ύψη στην Ευρώπη.

Η Γερμανία είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, καθώς εκτός από αέριο, εισάγει επίσης μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού. Από πλευράς της η Ολλανδία έχει ταχθεί κατά της διακοπής προμήθειας ρωσικού πετρελαίου και αερίου, καθώς αυτό θα ήταν μη βιώσιμο για τις χώρες μέλη της ΕΕ, όπως είχε δηλώσει ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε.

Η Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη ρωσική Gazprom για τον εφοδιασμό της με αέριο, δεν αποκλείει το να ζητήσει να εξαιρεθεί από την επιβολή κυρώσεων. Το μοναδικό διυλιστήριο αργού της Βουλγαρίας ανήκει στη ρωσική Lukoil και αυτό παράγει το 60% των καυσίμων που καταναλώνονται στη χώρα της Βαλκανικής.

Για να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις απαιτείται ομοφωνία. Η στάση της Γαλλίας, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, θα είναι κρίσιμη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει πως εάν η κατάσταση επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο στην Ουκρανία δεν θα υπάρχει κανένα «ταμπού» ως προς την επιβολή κυρώσεων.

«Οι κυρώσεις αυτές έχουν σκοπό να αναγκάσουν τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να αναθεωρήσει τη στάση του. Ανάμεσα στους εταίρους μας και ανάμεσα στις χώρες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία, κάποιες είναι πιο ευαίσθητες όσον αφορά το πετρέλαιο και το αέριο. Ωστόσο, όπως έχει πει ο πρόεδρος, δεν υπάρχουν ταμπού».

Διπλωμάτες λένε ότι εάν η Ρωσία αρχίσει να βομβαρδίζει εντατικά το Κίεβο, η Ευρώπη δεν αποκλείεται να συζητήσει ακόμη και την επιβολή εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια συλλήβδην.

Η Σύνοδος Κορυφής των Βερσαλλιών και η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών στις 24-25 Μαρτίου
Το θέμα των κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα είχε διχάσει και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες, που έγινε στις 11 και 12 Μαρτίου, με τις χώρες της Βαλτικής και συγκεκριμένα τη Λετονία, την Πολωνία και τη Λιθουανία να έχουν ταχθεί τότε υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των εισαγωγών υδρογονανθράκων από τη Ρωσία.

Αυτή τη φορά, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του διημέρου 24-25 Μαρτίου το παρών θα δώσει -και μάλιστα δια ζώσης- ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Να υπενθυμίσουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ήδη από τις 8 Μαρτίου.