Quantcast

Στα δίχτυα των κυρώσεων και τα ρωσικά διαμάντια

Τα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία και η πιθανή προσάρτηση των εδαφών από τη Ρωσία ανοίγει το δρόμο για νέες κυρώσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ

Επανέρχεται στο τραπέζι της Ε.Ε. το ζήτημα της υιοθέτησης κυρώσεων κατά των ρωσικών διαμαντιών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ομάδα πέντε κρατών-μελών έχουν σχηματίσει από κοινού πρόταση, στην οποία ζητούν να μπει καθολικό μπλόκο στις εισαγωγές διαμαντιών από τη Ρωσία.

Τα πέντε κράτη που πιέζουν ήδη για ένταξη των διαμαντιών στις κυρώσεις είναι η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία. Στο στόχαστρο τους βρίσκεται κυρίως η Alrosa, που είναι η κυριότερη εταιρεία εξόρυξης παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει από μόνη της το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς ακατέργαστων διαμαντιών.

Η ρωσική παραγωγή διαμαντιών ξεπερνά τα 39 εκατ. καράτια ετησίως, ποσότητα που αναλογεί περίπου στο 30% της ροής διαμαντιών στην διεθνή αγορά. Σε αξία δε, η ρωσική αγορά διαμαντιών θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως μετά την Μποτσουάνα.

Ισχυρό εμπόδιο από το Βέλγιο 

Εμπόδιο σε μια τέτοια απόφαση, στο πλαίσιο του επόμενου πιθανού γύρου των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, αναμένεται σίγουρα να σταθεί το Βέλγιο, που εξαρχής ήταν κάθετα αρνητικό σε μια τέτοια προοπτική.

Θυμίζουμε πως η Αμβέρσα αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο διαμαντιών διεθνώς, οπότε μια πιθανή απαγόρευση στα ρωσικά διαμάντια θα προκαλέσει ζημιά στον κλάδο. Συγκεκριμένα υπολογίζεται πως τυχόν κυρώσεις θα μειώσουν τον τζίρο του Antwerp World Diamond Centre κατά περίπου 30%.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρο, σχολίαζε πως ένα τέτοιο εμπάργκο θα προκαλούσε τεράστια ζημιά σε έναν κλάδο που αναλογεί στο 5% των συνολικών εξαγωγών της χώρας του και αριθμεί 30.000 θέσεις εργασίας.

Το επόμενο πακέτο κυρώσεων 

Πάντως, τα δημοψηφίσματα που οργανώνει η Ρωσία σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και τα οποία θα ολοκληρωθούν την Τρίτη, με προφανή στόχο να προσαρτήσει τα εδάφη αυτά, έχει κινητοποιήσει την Ε.Ε. (όπως και τις ΗΠΑ) προς την κατεύθυνση της λήψης επιπλέον μέτρων κατά της Μόσχας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται νέο πακέτο κυρώσεων και θα παρουσιάσει τις προτάσεις της προς τα κράτη μέλη την ερχόμενη εβδομάδα. Oι τελικές αποφάσεις αναφορικά με το νέο πακέτο αναμένεται να ληφθούν από τους ηγέτες των 27, κατά τη συνάντηση τους στην Πράγα, στις 6-7 Οκτωβρίου.