Σπριντ για τη δημιουργία δικτύων οπτικών ινών στην περιφέρεια

Την περασμένη Παρασκευή άνοιξαν οι τεχνικές προσφορές των δύο ενδιαφερόμενων φορέων ΟΤΕ και Grid-Τέρνα

Με γοργό ρυθμό προχωρά το έργο UltraFast BroadBand (UFBB) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ. Την περασμένη Παρασκευή άνοιξαν οι τεχνικές προσφορές των δύο ενδιαφερόμενων φορέων ΟΤΕ και Grid-Τέρνα για την ανάπτυξη του έργου ΣΔΙΤ και τώρα αναμένεται η υποβολή παρατηρήσεων/ενστάσεων κ.λπ.

 

Την πρόθεση δε να προχωρήσει το έργο εξέφρασε χθες και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο τελευταίος ερωτηθείς σχετικά με τον ανταγωνισμό στην υλοποίηση του έργου-μαμούθ, ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η παρεχόμενη υπηρεσία προς τους πολίτες και κατά συνέπεια αυτό που ενδιαφέρει είναι να υπάρχει τουλάχιστον ένας ανάδοχος.

«Σε πολλούς διαγωνισμούς που κάνουμε», είπε ο κ. Πιερρακάκης, «μπορεί να συμμετάσχουν πέντε ενδιαφερόμενοι, 10 ενδιαφερόμενοι, δύο ενδιαφερόμενοι, ένας ενδιαφερόμενος. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει σε κάθε τι που κάνουμε είναι από τη σκοπιά του πολίτη, δηλαδή να υπάρξει το project. Δηλαδή να έχει ανάδοχο σε κάθε έργο που θα το υλοποιήσει. Εμείς στεκόμαστε σε αυτό».

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ θα προσπαθήσει να μπει εκ των υστέρων στο project, αλλά το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται πλέον απομακρυσμένο. Ειδικά μετά το άνοιγμα των οικονομικών τεχνικών προσφορών, όπου μάλιστα καθένας από τους δύο διαγωνιζόμενους είδε την (τεχνική) προσφορά του άλλου, θα είναι απίθανο να εισέλθει ένας τρίτος που δεν υπέβαλε ή καθυστέρησε να υποβάλει την προσφορά του την κατάλληλη στιγμή.

Εξ’ άλλου και το έργο της «Ανάπτυξης Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές “Λευκές” Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης-Αξιοποίησης των Υποδομών με ΣΔΙΤ» -γνωστό ως “Rural”- που υλοποιήθηκε στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ, ολοκληρώθηκε από δύο ενδιαφερόμενους (ΟΤΕ και Intrakat). Το συγκεκριμένο έργο ωστόσο ήταν χαμηλότερου ύψους, 200 εκατ. ευρώ.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το έργο του UFBB θα προχωρήσει γρήγορα, καθώς η χώρα και η κυβέρνηση πιέζεται να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στη δημιουργία αναβαθμισμένων τεχνολογικά δικτύων σταθερών επικοινωνιών. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να υλοποιηθούν στρατηγικές προσέλκυσης μεγάλων data centers, αλλά και ψηφιακών νομάδων, όπως επίσης και σημαντικών ξένων επενδύσεων.

Το UFBB θα προσφέρει περίπου 800.000 συνδέσεις οπτικής ίνας στην επαρχία, οι οποίες μαζί με τα 2 εκατ. συνδέσεις που ετοιμάζουν οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στις μεγάλες πόλεις, είναι μεγάλης σημασίας για την «αποχαλκοποίηση» της χώρας που τώρα επιθυμεί η κυβέρνηση. Τον όρο «αποχαλκοποίηση» εισήγαγε ο υπουργός Κ. Πιερρακάκης χθες, αναφερόμενος στην αντικατάσταση των χάλκινων καλωδίων του ΟΤΕ με καλώδια οπτικών ινών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η χώρα εκτός της απολιγνιτοποίησης, χρειάζεται και την αποχαλκοποίηση.

Με τα παραπάνω, το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το UFBB δεν θα καθυστερήσει. Εκτιμάται ότι θα γίνει σε περίπου 2-3 εβδομάδες. Κι εφόσον ανοίξουν και οι προσφορές, η ανάδειξη των ενδιαφερομένων που θα συμμετάσχοΣΔΙΤυν στο ΣΔΙΤ, είναι μια μάλλον τυπική διαδικασία. Ούτως ή άλλως οι επτά περιοχές που έχουν ορισθεί στο UFBB, βάσει των κανόνων του διαγωνισμού, θα μοιραστούν στα δύο, ενώ η εναπομείνουσα περιοχή αναμένεται να την αναλάβει η ένωση εταιρειών Grid και Τέρνα.

Αυτό θα συμβεί επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, η ένωση εταιρειών Grid-Τέρνα έχει δηλώσει εξ’ αρχής ενδιαφέρον για πέντε περιοχές, ενώ ο ΟΤΕ μόνον για τις τρεις. Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, κάθε ενδιαφερόμενος μπορούσε να αναλάβει στον πρώτο γύρο αναθέσεων περιοχών μέχρι τρεις. Έτσι οι δύο ενδιαφερόμενοι αφού λάβουν από τρεις περιοχές ο καθένας, την τελευταία, 7η περιοχή διανέμεται αυτοδίκαια στον ενδιαφερόμενο για περισσότερες από τρεις περιοχές.

Πηγή: powergame.gr