Quantcast

S&P: Το ισχυρότερο σοκ της 10ετίας για αγορές και οικονομία

Τονίζει ο οίκος αξιολόγησης

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η αβεβαιότητα έχει ταράξει τις παγκόσμιες αγοές και η διεθνής τάξη έχει αλλάξει δραματικά, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το πώς το συνεχιζόμενο γεωπολιτικό σοκ θα πιέσει την οικονομία, τις αγορές και τις πιστωτικές συνθήκες, σημειώνει η S&P σε νέα έκθεσή της.

 

Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και οι επακόλουθες κυρώσεις έχουν ωθήσει την επαναξιολόγηση των παγκόσμιων εμπορικών σχέσεων, έχουν πυροδοτήσει μια έξοδο επιχειρήσεων από τη Ρωσία και μια μαζική συρρίκνωση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας, εκτόξευσαν στα ύψη τις ήδη αυξημένες τιμές της ενέργειας σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, άσκησαν πίεση στις προμήθειες βασικών εμπορευμάτων όπως το παλλάδιο, το νικέλιο και τα λιπάσματα, ενώ αύξησαν και τον κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας στις αναδυόμενες αγορές και σε άλλες περιοχές, όπως τονίζει ο οίκος.

«Οι ενέργειες των κυβερνήσεων και των εταιρειών σε αυτήν την εξελισσόμενη περίοδο αστάθειας που προχωρά μπορεί να συμβάλλουν σε έναν επαναπροσδιορισμένο κόσμο», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Ο πόλεμος έχει ξεκάθαρα σοκάρει τις αγορές και έχει εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των αγροτικών προϊόντων, των μετάλλων και άλλων εμπορευμάτων στα ύψη – ακριβώς τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπιζε ήδη ιστορικό πληθωρισμό και αυξανόμενα επιτόκια καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες στρέφονται προς την επιθετική ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Αυτές οι προκλήσεις συνθέτουν θεμελιώδη ζητήματα που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν ριζικά τις πιστωτικές αγορές, επισημαίνει οίκος. Καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία κάτω από αβέβαιες και ασταθείς συνθήκες, θα αναδιαμορφωθεί από την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών, τις ανακατατάξεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και στις ροές κεφαλαίων, την επανεμφάνιση πιστωτικών αντίθετων ανέμων, την ανανεωμένη επείγουσα ανάγκη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και νέα και υπάρχοντα γεωπολιτικά σοκ, καθώς και επιταχυνόμενη ψηφιοποίηση των αγορών και της ευρύτερης οικονομίας, συμπληρώνει η S&P.

«Η τρέχουσα κατάσταση έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία μακροπρόθεσμα, με τις παρατεταμένες πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα να αναμένεται να περιορίσουν την παγκόσμια ανάπτυξη», όπως επισημαίνει ο οίκος.

Συνολικά, η S&P Global Ratings αναμένει ότι οι χώρες με υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο «χτυπήματος» στην οικονομία τους από την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο ρωσικό αργό έχουν περιορισμένες άμεσες επιπτώσεις για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά τυχόν απαγορεύσεις στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία στην ΕΕ θα έθεταν σημαντικές προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ουσιαστικά, η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας αναγκάζει τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να δώσουν προτεραιότητα στην ενεργειακή τους ασφάλεια έναντι της ενεργειακής τους μετάβασης και να αναζητήσουν πηγές που δεν ευνοούνταν λόγω κλιματικών τους επιπτώσεων, σύμφωνα με την S&P. Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια αργού πετρελαίου στοχεύουν να μεγιστοποιήσουν τις δραστηριότητές τους και αναζητούν εναλλακτικές προμήθειες. Ωστόσο, καθώς η ΕΕ στρέφεται προς τις ΗΠΑ για σημαντικές προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα των σχεδίων της να μειώσει τις εξαρτήσεις της από τη Ρωσία κατά τα δύο τρίτα φέτος, και οι δύο σύμμαχοι δήλωσαν ότι θα εκτελέσουν τη συνεργασία με τη δέσμευση να μειωθεί η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου χρησιμοποιώντας καθαρή ενέργεια, επισημαίνει ο οίκος.

Οι πληθωριστικές επιπτώσεις των πιέσεων της σύγκρουσης στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων εντείνουν τις ήδη ισχυρές πιέσεις από τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως καταλήγει ο οίκος. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβολή των τιμών που προκλήθηκαν από την COVID-19 τα τελευταία δύο χρόνια, οι τιμές των προϊόντων τεχνολογίας, των πολύτιμων μετάλλων και ορυκτών, των δασικών προϊόντων, της ενέργειας και γεωργίας έχουν ήδη αυξηθεί συνολικά και σε μέσο όρο κατά 86% από το τέλος του 2019 μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει. «Τώρα, η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας δημιουργεί το μεγαλύτερο σοκ τιμών της δεκαετίας. Είναι σαφές ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι διαρθρωτική και θα επηρεάσει την λειτουργία και τα αποτελέσματα των εταιρειών τα επόμενα χρόνια».