Αυξημένες πιθανότητες υλοποίησης ενός ακόμα πιο δυσμενούς σεναρίου και πολλαπλών σοκ για την οικονομία πλέον, βλέπει ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings και έτσι, αλλάζει τις ήδη πολύ ζοφερές του προβλέψεις.
Όπως τονίζει, πλέον εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, επιδεινώνοντας την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα τα επιτόκια στις ανεπτυγμένες αγορές μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν ακόμη πιο απότομα για να μετριαστούν οι διευρυνόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό θα οδηγήσει σε μια βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση στην Ευρώπη και, σε μικρότερο βαθμό, στις ΗΠΑ, με συνακόλουθη αύξηση της ανεργίας από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Στο νέο δυσμενές σενάριο του οίκου, στο οποίο δίνει μία στις τρεις πιθανότητες να συμβεί, είναι πλέον σαφές ότι το ρωσικό αέριο δεν θα επιστρέψει στην Ευρώπη σύντομα και ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός για το χειμώνα 2023/2024 παραμένει αβέβαιος, ενώ η περίοδος κατά την οποία η ΕΕ είναι πιθανό να επιβάλει δελτίο φυσικού κρατήσει από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 έως το τρίμηνο του 2024, αντί για το πρώτο τρίμηνο του 2023 που ανέμενε ο οίκος πριν. Αυτό το σενάριο υποθέτει ότι οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έως και 55 δολ./mmBtu με 60 δολ. /mmBtu μέχρι τον χειμώνα 2023-2024 (40% πάνω από το βασικό σενάριο της S&P Global Ratings). Η τιμή του πετρελαίου Brent θα κινηθεί περίπου στα 100 και τα 90 δολ. το βαρέλι κατά μέσο όρο το 2023 και το 2024, αντίστοιχα.
Το δελτίο φυσικού αερίου και οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν είναι τα μόνα σοκ που εκτιμά η S&P ότι ενδέχεται να «χτυπήσουν« την Ευρώπη. Προσθέτει επίσης και το σοκ της αύξησης των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης υψηλότερα από ότι αποτιμά η αγορά, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται έτσι στα 3,5% στα μέσα του 2023, έναντι 2,5%. Αυτή η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα είναι το αποτέλεσμα των υψηλότερων πληθωριστικών πιέσεων, όπως τονίζει, οι οποίες και αποτελούν συνέπεια των πακέτων δημοσιονομικής στήριξης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς και της ανάγκης σταθεροποίησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου στο πλαίσιο μιας πιο επιθετικής Fed και του υπερβολικά ισχυρού αμερικάνικου νομίσματος.
Αυτό το νέο σύνολο παραδοχών οδηγεί σε πιο σοβαρό αντίκτυπο στο ΑΕΠ της ευρωζώνης: σε ύφεση 1,6% το 2023, σε σύγκριση με 1,4% στο προηγούμενο δυσμενές σενάριο του Αυγούστου το οποίο βασιζόταν στην διακοπή των ροών του ρωσικού του φυσικού αερίου. «Δεδομένου ότι το βασικό μας σενάριο έχει “σκοτεινιάσει” και είναι δύσκολο να υλοποιηθεί (δηλαδή ανάπτυξη 0,3% στην ευρωζώνη το 2023) , το αποτέλεσμα είναι μια βαθύτερη ύφεση σε ολόκληρη την περιοχή το επόμενο έτος. Ο αντίκτυπος στη Γερμανία θα είναι ο μεγαλύτερος, καθώς η πλευρά της παραγωγής αντιμετωπίζει πιο σκληρό δελτίο φυσικού αερίου, φθίνουσα ανταγωνιστικότητα και περισσότερους αντίθετους ανέμους για τις εξαγωγές» τονίζει η S&P.