Société Générale: Σε ανοδική τροχιά τα spreads μέχρι το τέλος του 2022

Όπως σημειώνει, τίποτα δεν είναι σαφές σχετικά με νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού, εκτός από τις ευέλικτες επανεπενδύσεις PEPP

Μόνο εάν τα ομόλογα της περιφέρειας μπουν σε φάση-κρίσης θα παρέμβει η ΕΚΤ με κάποιο νέο εργαλείο, εκτιμά η Société Générale και έτσι, βλέπει περαιτέρω πιέσεις στα spreads έως το τέλος του έτους.

 

Όπως σημειώνει, τίποτα δεν είναι σαφές σχετικά με νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού, εκτός από τις ευέλικτες επανεπενδύσεις PEPP. Η ΕΚΤ θα διαθέσει υπάρχοντα (προσαρμοσμένα) μέσα ή νέα μέσα μόνο εάν χρειαστεί. Μια τέτοια ασαφής προσέγγιση για τη δημιουργία ενός backstop για τα spread σημαίνει ότι η αγορά ομολόγων πρέπει πρώτα να περάσει σε φάση κρίσης προτού η ΕΚΤ κινητοποιηθεί, όπως εκτιμά η Société Générale.

Οι επανεπενδύσεις του PEPP, όμως, κατά τη γαλλική τράπεζα, δεν θα είναι αρκετές. Η ΕΚΤ απογοήτευσε ξανά τις αγορές αφού οι φήμες για ένα νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού αποδείχθηκαν αβάσιμες. Η κεντρική τράπεζα παραμένει προς το παρόν στις ευέλικτες επανεπενδύσεις του PEPP ως το backstop ενάντια σε μια ακραία διεύρυνση των spreads. Ενώ η Πρόεδρος Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναπτύξει πλήρη ευελιξία, εάν χρειαζόταν, αυτό θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς οι τρέχουσες θέσεις της στα ομόλογα κάποιων χωρών, όπως τhς Ιταλίας είναι ήδη πολύ πάνω από την κλείδα κεφαλαίου (capital key). Ενώ θα μπορούσαμε να δούμε κάποια προσωρινή ευελιξία, μια έντονη απόκλιση από το capital key μπορεί να προκαλέσει κάποια ανησυχία στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, η ΕΚΤ κράτησε τις επιλογές της ανοιχτές. H Λαγκάρντ είπε ότι, εάν χρειαστεί, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναπτύξει είτε υπάρχοντα μέσα προσαρμογής είτε να σχεδιάσει νέα εργαλεία. Η Société Générale πιστεύει ότι μία πιθανή επιλογή θα μπορούσε να είναι κάτι παρόμοιο με το παλιό πρόγραμμα SMP/OMT, όπου η ΕΚΤ αγόραζε τα ομόλογα των προβληματικών χωρών αλλά με πράξεις «sterilized». Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποτρέψει την άνοδο των spreads, αποφεύγοντας παράλληλα την προσθήκη ρευστότητας στην αγορά, σύμφωνα με τη διαδικασία εξομάλυνσής της και καταπολέμησης του πληθωρισμού. Επίσης, το OMT ήρθε με προϋποθέσεις για όσους επωφελούνται από το πρόγραμμα, συνεργαζόμενοι στενά με την ΕΕ για λογικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους και την οικονομική απόδοση.

Το SMP/OMT είχε μεγάλο αντίκτυπο, αλλά αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι η αγορά ήταν προβληματική. Από το Μάιο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2012, το SMP των 209 δισεκατομμυρίων ευρώ αγόρασε ορισμένα κρατικά ομόλογα (ιταλικά, ελληνικά, ισπανικά, πορτογαλικά και ιρλανδικά) και ο συνολικός αντίκτυπος ήταν μια απότομη αύξηση όλων αυτών των καμπυλών. Το SMP αντικαταστάθηκε από το OMT τον Σεπτέμβριο του 2012, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ. Ωστόσο, η ανακοίνωση του OMT σηματοδότησε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να καταπολεμήσει τα αυξημένα spread, με παρόμοιο αντίκτυπο με το SMP, αλλά χωρίς να ενεργοποιεί ουσιαστικά το πρόγραμμα. Μέρος ωστόσο της επιτυχίας των προγραμμάτων αυτών οφειλόταν στις συνθήκες της αγοράς εκείνη την εποχή. Το εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον εν μέσω της κρίσης δημόσιου χρέους του 2010-2012 διαφέρει από το σημερινό περιβάλλον, όπου η μεταβλητότητα των spread είναι πολύ χαμηλότερη.

Η διεύρυνση των spreads είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, όπως καταλήγει η Société Générale. Ενώ η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει τον κατακερματισμό στις αγορές κρατικών ομολόγων, πιθανότατα θα ανεχθεί σε κάποιο βαθμό τη διεύρυνση των spreads των χωρών. Η αναφορά της ΕΚΤ στις επανεπενδύσεις PEPP ως πρώτη γραμμή άμυνας δείχνει ότι ένα νέο εργαλείο παρόμοιο με το OMT δεν συζητείται επί του παρόντος και πιθανώς θεωρείται ως η έσχατη λύση για να μόνο σε περίπτωση σημαντικών διαταραχών της αγοράς, παρόμοιες με αυτές του 2010. Καθώς οι αγορές εξακολουθούν να είναι πολύ λιγότερο ασταθείς από ό,τι το 2010-2012, η ΕΚΤ δεν βλέπει την ανάγκη να λάβει επείγοντα μέτρα. Αυτό συνάδει με την άποψη της γαλλικής τράπεζας ότι τα spreads των χωρών της ευρωζώνης και ειδικά της περιφέρειας, θα συνεχίσουν να διευρύνονται σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.