Quantcast

Σκυλακάκης: Θα παρέμβουμε στο θέμα της ενέργειας με πολλαπλά μέτρα από το νέο έτος

Προανήγγειλε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Μέχρι τέλους» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Γιώργο Πιέρρο.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει δυνατότητα οικονομικής στήριξης αυτών που θα πληγούν από τα νέα περιοριστικά μέτρα ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε: «Καταρχήν πρέπει να κάνουμε υπομονή για να δούμε τι είδους μέτρα θα ληφθούν και σε ποιο βαθμό έχουν οικονομική επίπτωση. Πρέπει να δούμε την έκταση της οικονομικής επίπτωσης. Μας λείπει σε αυτή την υπόθεση η εξέλιξη του φαινομένου. Ο επόμενος κύκλος πληρωμών που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις να κάνουν είναι στο τέλος Ιανουαρίου, μέχρι τώρα δεν έχουν πληγεί αντιθέτως τα πράγματα έχουν πάει καλά το τελευταίο τετράμηνο –πεντάμηνο. Ο επόμενος κύκλος πληρωμών μισθοί, φόροι, εισφορές είναι τέλος Ιανουαρίου συνεπώς θέλει λίγο ψυχραιμία από όλους μας να δούμε ποια θα είναι τα μέτρα που τελικά θα εφαρμοστούν, πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο, ποια θα είναι η φύση του φαινομένου».

Και συμπλήρωσε για το θέμα: «Το φαινόμενο είναι σύνθετο και θέλει προσοχή και υπομονή για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες τις κοινωνικές , οικονομικές που θα προκαλέσει και να το κάνουμε με τρόπο αποτελεσματικό. Σας θυμίζω ότι έχουμε στο αποθεματικό 1 δις για covid, έχουμε και το τακτικό αποθεματικό που θα αρχίσει να υπάρχει και έχουμε και μια εξέλιξη των φορολογικών εσόδων τους τελευταίους μήνες όπως έχετε δει καλύτερη μέχρι τώρα αυτού που είχαμε προϋπολογίσει. Συνεπώς θέλει λίγο ψυχραιμία σε όλα αυτά τα πράγματα, ηρεμία, για να καταλήξουμε στα τελικά μέτρα πρέπει να έχουμε μια εικόνα του φαινομένου ακόμα η εικόνα του φαινομένου δεν είναι ξεκάθαρη». 

Για τα περιοριστικά μέτρα ενάντια στην Όμικρον

Ερωτηθείς γιατί θα παρθούν τα μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά και αν θα παρθούν με βάση τα επιστημονικά δεδομένα ή με βάση την οικονομία ο κ. Σκυλακάκης τόνισε: «Να ξεκινήσουμε από το βασικό πρόβλημα που έχουμε σήμερα που είναι η αβεβαιότητα για το ίδιο το φαινόμενο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλοι βαθμοί αβεβαιότητας για την Όμικρον. Διάρκεια νοσηλειών, θνησιμότητα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, συνοσηρότητα τι σημασία έχει, πόσες μέρες κρατάει η καραντίνα. Για παράδειγμα σήμερα μάθαμε από την αμερικάνική επιδημιολογική αρχή πήγε από τις 10 στις 5 μέρες την καραντίνα χωρίς rapid test στο τέλος. Προφανώς όταν έχουμε πάρα πολλές αβεβαιότητας, προφανώς εγώ δεν ειμαι αυτός που θα σας απαντήσω για τα επιδημιολογικά αλλά για το οικονομικό αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πρέπει να ενισχύσουμε αυτούς που πρέπει να ενισχυθούν αλλά είναι ακόμη υπερβολικά νωρίς να λάβουμε τελικές αποφάσεις για αυτά που θα πρέπει να συμβούν τέλος Γενάρη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση για τον αν έχουν ενισχύσει τους υγειονομικούς από το Ταμείο Ανάκαμψης και αν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω ενίσχυση των νοσοκομείων και των υγειονομικών δήλωσε: «Υπάρχει 1,5 δις στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση του ΕΣΥ και αυτό με πάρα πολλούς τρόπους θα αξιοποιηθεί. Το κλειδί όμως είναι ότι πρέπει να πιάσουνε και τόπο αυτά τα χρήματα δηλαδή να μην βρεθούμε στην παγίδα να λαμβάνουμε αποφάσεις που είναι καθοριστικές γιατί αυτά τα χρήματα δύσκολα θα ξαναβρεθούν σε τόσο μεγάλη έκταση πρόσθετα από τον κρατικό προϋπολογισμού, πρέπει λοιπόν να σχεδιάσουμε σωστά για να πιάσουνε τόπο αυτά τα χρήματα. Είναι πολύ εύκολο να λύνεις τα προβλήματα θεωρώντας ότι έχεις ένα κουβά από χρήματα με τα οποία ρίχνεις αδιακρίτως αλλά στο τέλος τα χρήματα τα πληρώνουμε όλοι μας και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε σωστά».

Ενώ απαντώντας στο αν είναι μεγάλο το οικονομικό κέρδος και για το λόγο αυτό λαμβάνονται αργότερα τα περιοριστικά μέτρα είπε: «Μια μετάλλαξη υψηλής μεταδοτικότητας που σπάσει σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τριπλούς εμβολιασμούς αυτό που ζητάτε είναι να λύσουμε μια εξίσωση την οποία μεγάλο κομμάτι είναι άγνωστο. Δηλαδή τι θα συμβεί αν πάρουμε δραστικά μέτρα λίγο νωρίτερα; Η καθυστέρηση του κύματος δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν θα επηρεάσει στη συνολική επίπτωση δηλαδή αν το κύμα είναι να σκάσει σε χ μέρες θα σκάσει σε χ συν 10 είναι αυτό που λέμε για την επιπέδωση της καμπύλης αλλά αυτά δεν είναι δικά μου θέματα». 

Επιπλέον μέτρα στήριξης ενάντια στις αυξήσεις τιμών

Ερωτηθείς για τη δήλωσή του ότι πρώτα θα πέσουν οι τιμές στα καύσιμα και μετά οι τιμές στα ράφια και αν υπάρχει ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του κόσμου ο κ. Σκυλακάκης απάντησε: «Στο θέμα της ενέργειας έχουμε δεσμευτεί ότι θα παρέμβουμε και πάλι από τις αρχές του χρόνου. Με πολλαπλά μέτρα και θα έχουν πολλαπλές λειτουργίες γιατί αυτό σημαίνει ότι κάνουμε τη δουλειά αποτελεσματικά. Όσο λιγότερο οριζόντια είναι τα μέτρα τόσο πιο προσεκτικά προφανώς έχουν σχεδιαστεί. Και εκεί όμως υπάρχει μια τεράστια αβεβαιότητα, είδα το φυσικό αέριο να πέφτει από τα 180 στα 92 μέσα σε τρείς μέρες συνεπώς η θεωρία ότι μπορείς να τα προβλέψεις όλα αυτά, επειδή το ακούω, όποιος νομίζει ότι μπορεί να τα προβλέψει του συνιστώ να αγοράσει futures και άμα δεν γίνει πάμφτωχος να μου τρυπήσετε τη μύτη. Θέλει να είμαστε πολύ πιο προσαρμοστικοί στις εξελίξεις αυτών των αβέβαιων φαινομένων και πολύ πιο ψύχραιμοι, να μην σπεύδουμε για λόγους προφανούς δημοφιλίας να λέμε πράγματα και μετά να μην μπορούμε να τα μαζέψουμε. Αν κάνεις ένα σχεδιασμό με 180 είναι τελείως διαφορετικός από ένα σχεδιασμό με 100».

Ερωτηθείς αν πάνε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μικρομεσαίους και πόσο διαφανής είναι η διαδικασία τόνισε: «Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουνε δύο πακέτα ενισχύσεων καταρχήν πάνε σε επενδύσεις. Άμα κάποιος θέλει ξα κάνει επένδυση είτε μικρός , μεγάλος, μέτριος, ψηλός, κοντός άμα θέλει να κάνει επένδυση μπορεί. Αν τώρα δεν θέλει να κάνει επένδυση αλλά θέλει να χρησιμοποιήσει το πρόσχημα της επένδυσης για να πάρει λεφτά και να τα ενθυλακώσει αυτό όχι, δεν θα υπάρχει στο Ταμείο Ανάκαμψης . Μετά από αυτή την προειδοποίηση να πω ότι βάζουμε 1,5 δις για επιδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν έχουμε σχεδόν καθόλου επιδοτήσεις με εξαίρεση κάποια ενεργειακά project για μεγάλες επιχειρήσεις στο Ταμείο και στα δάνεια υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης με μεγαλύτερο ποσοστό ενίσχυσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διπλάσιο, τριπλάσιο ή τετραπλάσιο από τις μεγαλύτερες, σε όλους όσους έχουν ή θέλουν να αποκτήσουν τα επόμενα 2-3-4 χρόνια τραπεζικό προφίλ»

Για τον κατώτατο μισθό

Για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Το τι ακριβώς αυτό θα συμπεριλάβει δεν μπορώ να πω οτιδήποτε πρώτον γιατί δεν είναι η αρμοδιότητά μου, και δεύτερον διότι είναι συνάρτηση του πολύ δυναμικού φαινομένου που είναι οι τιμές τις ενέργειας που αντιμετωπίζουμε». 

Ερωτηθείς γιατί δεν μειώνουν τους ειδικούς φόρους όπως είχαν πει ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε: «Παρά το γεγονός ότι τα δημόσια οικονομικά έχουν υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα αυτή η κυβέρνηση έχει μειώσει φόρους. Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος νομικών προσώπων, φόρος κεφαλαίου, φόρος γονικών παροχών… Η μείωση των φόρων είναι καθαρά δημοσιονομικό θέμα εμείς προχωρήσαμε σε ένα μεγάλο πακέτο για να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο πρέπει να τελειώσουμε από αυτές τις θύελλες και τους διαβόλους που μας καταδιώκουν».

Για τον ειδικό φόρο στα καύσιμα

«Ο ειδικός φόρος στα καύσιμα έχει τρία πακέτα βενζίνη το μεγάλο του κομμάτι, είναι πετρέλαιο θέρμανσης και είναι πετρέλαιο diesel, αυτή τη στιγμή κανένας από αυτούς τους τρεις φόρος δεν είναι στο προσκήνιο για να μειωθεί και για περιβαλλοντικούς λόγους και για δημοσιονομικούς λόγους. Θα δώσω ένα παράδειγμα η βενζίνη αφορά κατά βάση αυτούς που έχουν αυτοκίνητο, το 1,5 εκατομμύριο περίπου νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο και είναι οι φτωχότεροι πως θα πάμε να πάρουμε ένα μέτρο αντιστρόφως προοδευτικό δηλαδή που θα αποκλείει τους φτωχότερους όπως μας προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο που τα καύσιμα είναι περίπου όσο ήταν το ’19», κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.