Η εκτόξευση των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες αύξησε σημαντικά την τηλεργασία σε ολόκληρη τη χώρα, με το ποσοστό της να φτάνει το 10% των εργαζομένων.
Ήδη τον Νοέμβριο 250.465 εργαζόμενοι σε σύνολο περίπου 2,4 εκατ. εργάστηκαν εξ αποστάσεως. Τον μεγαλύτερο αριθμό των εργαζομένων με τηλεργασία εμφανίζει η Αττική με 220.031 εργαζόμενους και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 19.252 εργαζόμενους.
Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη. Ωστόσο παραμένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής εφαρμογής της στο πλαίσιο των μέτρων που συζητιούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι πλέον υπάρχει το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης που οφείλουν να καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους που απασχολούνται με τηλεργασία, για την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών και της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας.
Το ελάχιστο ποσό που οφείλουν να καταβάλλουν μηνιαίως οι εργοδότες στους τηλεργαζόμενους είναι 28 ευρώ:
Για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας, 13 ευρώ.
Για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών, 10 ευρώ.
Για την συντήρηση του εξοπλισμού, 5 ευρώ.
Συμφωνία εργαζομένου – εργοδότη
Η τηλεργασία θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, κατά την πρόσληψη ή με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας.
Κατ’ εξαίρεση, εφόσον η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως, η τηλεργασία μπορεί να εφαρμόζεται:
α) Μετά από απόφαση του εργοδότη, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, η συνδρομή των οποίων διαπιστώνεται με απόφαση του υ πουργού Υγείας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού και για όσο χρόνο διαρκούν οι λόγοι αυτοί.