Σημαντικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αναμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις μεγάλες οικονομίες μέσα στις επόμενες ημέρες

Η νέα συμφωνία για το Brexit, που υπεγράφη από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, έδωσε στήριγμα στην προσπάθεια που έκαναν οι αγορές να ανακάμψουν από τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, αναμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις μεγάλες οικονομίες μέσα στις επόμενες ημέρες. Ως εκ τούτου με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές στις αποψινές συνεδριάσεις.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,1%, με τον κλάδο των ταξιδίων να κερδίζει 2,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,72% στις 7.935 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,13% στις 15.381 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,51% στις 7.295 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η Commerzbank σημείωσε από τις κορυφαίες αποδόσεις, σημειώνοντας άνοδο 5% την πρώτη ημέρα της επιστροφής της στον γερμανικό δείκτη DAX.

Η αγορά βέβαια αναμένει και τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν από τη Γαλλία και την Ισπανία την Τρίτη, τη Γερμανία την Τετάρτη και την Ιταλία και την ευρωζώνη την Πέμπτη, με τις αγορές να αναμένουν την πρόοδο της νομισματικής σύσφιξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ρητά ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, αν και οι επενδυτές αξιολογούν πόσο πιθανό είναι να κινηθεί σημαντικά πέρα από αυτό.