Quantcast

Σιάμισιης: Μέρισμα 250 εκατ. ευρώ το 2022 από τα ΕΛΠΕ

Στα 250 εκατ. ευρώ θα φτάσει το μέρισμα που θα λάβουν φέτος οι μέτοχοι των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) αν συμπεριληφθεί και η πρόσθετη διανομή 130 εκατ. ευρώ από τα έσοδα που θα έχει η εταιρεία από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών

Μέσα στον Απρίλιο οι μέτοχοι θα λάβουν 0,30 ευρώ ανά μετοχή, τα υπόλοιπα 0,10 ευρώ ανά μετοχή θα διανεμηθούν μετά την τακτική γενική συνέλευση και στη συνέχεια τα 130 εκατ. από την ΔΕΠΑ Υποδομών. Η διαδικασία πώλησης της τελευταίας στην ιταλική Italgas βρίσκεται στο τελικό στάδιο των εγκρίσεων (από Επιτροπή Ανταγωνισμού και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Τα συνολικά έσοδα που θα εισπράξει η εισηγμένη από το 35% που μεταβιβάζεται (το υπόλοιπο 65% πωλείται από το ΤΑΙΠΕΔ) φτάνουν τα 256 εκατ. ευρώ.

Χθες, κατά την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων στους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης υποστήριξε πως μέχρι στιγμής έχουν απορροφηθεί οι επιπτώσεις από την έκρηξη τιμών στην ενέργεια. Όμως, τώρα χρειάζεται περισσότερη προσοχή λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία πρόσθεσε. Ο ίδιος εξήγησε πως τα ΕΛΠΕ δεν έχουν σήμερα άμεση έκθεση σε Ρώσους παραγωγούς πετρελαίου καθώς το μεγαλύτερο τμήμα των προμηθειών ρωσικού αργού πετρελαίου γίνεται μέσω τρίτων.

Ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ είπε πως είναι θέμα εβδομάδων η έκτακτη γενική συνέλευση για την αλλαγή ονόματος και εμπορικής επωνυμίας των Ελληνικών Πετρελαίων που αποτελεί τμήμα της στρατηγικής, όπως περιγράφεται στο σχέδιο «ΟΡΑΜΑ 2025». Η διοίκηση είχε ξεκαθαρίσει πως θα διατηρήσει τα brands ΕΛΠΕ και ΕΚΟ. Για την καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην οποία επίσης τα ΕΛΠΕ κατέχουν 35% ο κ. Σιάμισιης είπε πως εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις.

Σε ερώτηση για το σχέδιο κατασκευής νέας μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στην Θεσσαλονίκη, ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ Γ. Αλεξόπουλος υποστήριξε πως η τελική επενδυτική απόφαση (FID) θα ληφθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Ο κ. Αλεξόπουλος ρωτήθηκε και για τη φημολογία περί επικείμενων εξαγορών μη καθετοποιημένων προμηθευτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως τόνισε, «παρακολουθούμε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των μικρότερων παικτών. Η αξία μιας εξαγοράς σε αυτό το περιβάλλον είναι συζητήσιμη. Παρακολουθούμε στενά χωρίς να έχουμε κάτι να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο».

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) η διοίκηση των ΕΛΠΕ είπε πως το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 240 MW στην Κοζάνη βρίσκεται σε τελικό στάδιο (εκκρεμεί η διασύνδεση) και θα λειτουργήσει εντός τριμήνου. Ο όμιλος ενίσχυσε το χαρτοφύλακιό του με την εξαγορά δύο αιολικών πάρκων (38 MW) στην Εύβοια και δύο φωτοβολταϊκών (16 MW) στην Βοιωτία. Στόχος είναι να έχει 1 GW μονάδων ΑΠΕ σε λειτουργία μέχρι το 2025 και 2 GW μέχρι το 2030. Σήμερα το χαρτοφυλάκιο ξεπερνά τα 2 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Πρόσφατα προστέθηκαν και νέες άδειες για φωτοβολταϊκά ισχύος 300 MW, ενώ ο όμιλος προωθεί έργα αποθήκευσης σε διάφορες εγκαταστάσεις, μέσω αδειών συνολικής ισχύος 175 MW.

Ο κ. Σιάμισιης είπε πως οι συνολικές επενδύσεις του 2021 προσέγγισαν τα 400 εκατ. ευρώ με το 58% να βρίσκεται εντός του πλαισίου του EU Taxonomy (του καταλόγου επενδύσεων της Ε.Ε. που θεωρούνται πράσινες). Για φέτος αναμένεται να επενδυθούν περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ λόγω των συντηρήσεων στα διυλιστήρια της Ελευσίνας και της Θεσσαλονίκης. Ο διευθύνων σύμβουλος στάθηκε ιδιαίτερα στα εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα της Elpedison, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του τομέα πετροχημικών. Τόνισε, επίσης, πως για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια το ετήσιο χρηματοοικονομικό κόστος του ομίλου υποχώρησε το 2021 κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στο μισό σε σχέση με το 2016.

Πηγή: Powergame.gr