Σεντένο – ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα φέρει νέες αυξήσεις επιτοκίων

Τι διαμηνύει το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο

Οι αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχιστούν έως ότου αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμηνύει το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη «κινήθηκε υψηλότερα» , όπως μεταδίδει το Reuters. Κρούει δε τον κώδωνα του κινδύνου, συμπληρώνοντας ότι παρουσιάζει «μικρότερα χαρακτηριστικά προσωρινότητας από αυτό που ανέμενα πριν από ένα χρόνο».

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Αύγουστο σε επίπεδα ρεκόρ του 9,1% και παραμένει υπερτετραπλάσιος του στόχου του 2%. Με ιδιαίτερα ενδιαφέρον αναμένονται την Παρασκευή τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Σεπτέμβριο, με τις έως τώρα ενδείξεις να είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνες.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πορτογάλος τραπεζίτης προειδοποιεί ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε «διαδοχικά σοκ» στην ευρωζώνη. Άφησε δε να εννοηθεί αυτό που ήδη όλοι γνωρίζουν, ότι θα συνεχιστεί δηλαδή η πολιτική αυξήσεων των επιτοκίων από την πλευρά της ΕΚΤ.