Quantcast

ΣΕΚ: Καταβολή άμεσων ενισχύσεων για αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής

Προτάσεις για άμεσα μέτρα ενίσχυσης κτηνοτρόφων και αγροτών για την αντιμετώπιση της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής κατέθεσε ο ΣΕΚ.

Τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της επερχόμενης καταστροφής από τα τεράστια προβλήματα, που συσσωρεύτηκαν στον πρωτογενή τομέα της χώρας και επιδεινώθηκαν από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, κατέθεσε με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις του ΣΕΚ για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, ενέργεια, αναλώσιμα κλπ) είναι η καταβολή άμεσων ενισχύσεων στους παραγωγούς:

  • 200 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και αγελάδα παραγωγής κρέατος.
  • 20 ευρώ ανά προβατίνα και γίδα, που οι εκμεταλλεύσεις τους παρέδωσαν το 2021, 5.000 κιλά γάλα
  • σε εγκεκριμένα τυροκομεία, 2.500 κιλά για τις αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις των νησιών και για όσες εκμεταλλεύσεις δεν παρέδωσαν γάλα, αλλά παρέδωσαν επαρκή αριθμό αρνο-κάτσικων για σφαγή.

Για την χοιροτροφία, που πρόσφατα δόθηκε κορωνοεπίδομα 12 εκατ. ευρώ, και επειδή πέραν του κόστους παραγωγής έχει υποστεί μεγάλη πίεση στην αγορά, να δοθούν επί πλέον:

– 5 εκατ. ευρώ σε όσους χοιροτρόφους έμειναν χωρίς ενίσχυση

– 70 ευρώ ανά χοιρομητέρα

Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια καθώς επίσης και η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Επιπλέον του κόστους παραγωγής, όπως επισημαίνει ο ΣΕΚ, χιλιάδες κτηνοτρόφοι λαμβάνουν καθημερινά εξώδικα και διαταγές πληρωμής για χρέη προς Τράπεζες με απειλές πλειστηριασμών και κατασχέσεων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. «Είναι απαραίτητος ο άμεσος περιορισμός των Τραπεζικών χρεών κατά 80% και η ευνοϊκή ρύθμιση των υπολοίπων μετά από μια υπερδεκαετή περίοδο της κρίσης. Οι άμεσες ενισχύσεις των παραγωγών για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής και η άμεση ευνοϊκή ρύθμιση των Τραπεζικών χρεών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση αποφυγής κατάστασης ασφυξίας στον πρωτογενή τομέα», τονίζει ο ΣΕΚ.