Σε υψηλό 2 ετών οι εισαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa, τα οποία επικαλείται το Bloomberg

Στη διαφοροποίηση των προμηθειών πετρελαίου της προχωρά η Ευρώπη, εν όψει της εφαρμογής του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Οι εισαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν τον Σεπτέμβριο πάνω από τα 8,46 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Ειδικότερα, η Ρωσία, αν και παραμένει ο κορυφαίος προμηθευτής αργού στην Ευρώπη, ωστόσο το μερίδιο των εισαγωγών από τη χώρα κατρακύλησε τον Σεπτέμβριο στο 21% από τον μέσο όρο του 34% το 2021.

Η Ευρώπη εισήγαγε περίπου 1,78 εκατ. βαρέλια ρωσικού αργού ημερησίως τον Σεπτέμβριο, σε μια ήπια αύξηση από τα 1,69 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, όταν οι αποστολές είχαν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από τις αρχές του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vortexa. Στο μεταξύ, οι εισαγωγές μη ρωσικού αργού στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σταθερά φέτος και έχουν φτάσει στο μεγαλύτερο επίπεδο σύμφωνα με τα δεδομένα που υπολογίζονται από το 2016.

Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών στην Ευρώπη οφείλεται στις υψηλότερες προμήθειες από την Αφρική, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 37% των εισαγωγών τον Σεπτέμβριο. Η Λιβύη ηγήθηκε της αύξησης των αποστολών από την Αφρική. Οι εισαγωγές από τη Μέση Ανατολή ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019, ενώ οι αποστολές από τις ΗΠΑ ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.