Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 13 ετών και όπως όλα δείχνουν, έχει προοπτικές να αυξηθεί περεταίρω τον επόμενο μήνα.
Τα στοιχεία είναι δυσμενέστερα από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνει το Reuters, που κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών που έχει σημειωθεί πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες – μέλη της ζώνης του ευρώ επιταχύνθηκε 3,4% σε ετήσια βάση και ειδικότερα στο διάστημα Σεπτέμβριος 2020 – Σεπτέμβριος 2021. Συγκεκριμένα, για τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση 3% σε σχέση με το Αύγουστο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2008 και κατά 0,1% υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Eurostat για 3,3%.
Οι τιμές αυξήθηκαν κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας, και ιδίως στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και της κατάστασης στη Ναυτιλία και την εφοδιαστική αλυσίδα. Αποτέλεσμα ήταν οι τιμές των διαρκών αγαθών να αυξηθούν κατά 2,3% από τον Αύγουστο.
Με την τιμή του φυσικού αερίου να εκτοξεύεται και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να παραμένουν άλυτα με μεγαλύτερο το πρόβλημα της έλλειψης ημιαγωγών (τσιπς) με θύματα μια σειρά από βασικούς κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο πληθωρισμός θα μπορούσε, σύμφωνα με το Reuters, να επιταχυνθεί κατά 4% μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για τη διπλάσια τιμή σε σχέση με τον στόχο της ΕΚΤ.
Εν τω μεταξύ, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο συμπληρώνει πως τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αντί να βελτιώνονται, όλα δείχνουν ότι θα χειροτερέψουν, καθιστώντας πιθανό την εισχώρηση του πληθωρισμού στις τρέχουσες τιμές, δημιουργώντας μόνιμες πιέσεις στην οικονομία, την ώρα που οι επιχειρήσεις θα προσαρμόζουν την πολιτική τιμολόγησης και μισθών.