Σε ξενοδοχεία θα μετατραπούν ανεκμετάλλευτα κτίρια του ΕΦΚΑ

Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνει το σχέδιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του

Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνει το σχέδιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του που μένει εδώ και αρκετές δεκαετίες ανεκμετάλλευτη.

 

 

Το συνολικό εμβαδόν των κτιρίων που έχει στο portfolio του ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχεται 856.733,89 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι, το υπερταμείο ασφάλισης έχει ένα ισχυρό όπλο που μπορεί να το βοηθήσει όχι μόνο να ενισχύσει τα έσοδα του αλλά να μείωση και τις πάγιες δαπάνες του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντικειμενική αξία των κτιρίων ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό και μόνο καθιστά επιτακτική την ανάγκη για επαρκή αξιοποίηση τους.

Σήμερα το υπερταμείο ασφάλισης έχει στην κατοχή του 230 πλήρη κτίρια
(από 55 τ.μ έως 26.062 τ.μ), οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια, 69 οικόπεδα και 49 αγροτεμάχια.

Φυσικά, πολλά από τα κτίσματα χρειάζονται ανακαίνιση, καθώς η μέση ηλικία φθάνει στα 51 έτη και το μέσο έτος κατασκευής τους το.. μακρινό 1971.

Ωστόσο, πολλά από τα κτίρια που βρίσκονται στην ατζέντα του ΕΦΚΑ αποτελούν αρχιτεκτονικά στολίδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των ακινήτων τα 35 είναι διατηρητέα, κι από αυτά τα 24 παραμένουν κενά! Δηλαδή παντελώς αναξιοποίητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το powergame.gr το 31,5% των ακινήτων εξυπηρετεί ήδη τις ανάγκες των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, το 23.5% έχει παραχωρηθεί δωρεάν σε φορείς του υπουργείου Υγείας και το 28,5% έχει εκμισθωθεί σε τρίτους. Μένει, όπως λένε υπηρεσιακοί παράγοντες προς αξιοποίηση ένας 14%, που αντιστοιχεί σε περίπου 119.000 τετραγωνικά μέτρα.

Μέχρι σήμερα έχει αξιοποιηθεί σειρά ακινήτων. Μεταξύ άλλων ακίνητο στην οδό Φειδίου 3 στην Αθήνα (παλιό Ωδείο) που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού για χρονικό διάστημα τριάντα πέντε (35) ετών για τη στέγαση των πολιτιστικών του δομών με αντάλλαγμα την αποκατάσταση του ακινήτου.

Παράλληλα ακίνητο στην οδό Ιουλιανού 26 στην Αθήνα εκμισθώθηκε στο Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ για χρονικό διάστημα 40 ετών, ενώ άλλο κτίριο στην οδό Αχαρνών 1-3 εκμισθώθηκε απευθείας στον Δήμο Αθηναίων για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) ετών με δικαίωμα παράτασης με μηνιαίο μίσθωμα ύψους 16.040 ευρώ.

Τι αναμένεται
Σε επόμενη φάση ο ΕΦΚΑ έχει προγραμματίσει να αξιοποιήσει το κτίριο του πρώην Φωκά στην οδό Σταδίου 41.

Στις 10.11.2021 θα διενεργηθεί Πλειοδοτικός Διαγωνισμός Εκμίσθωσης του ακινήτου για χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ετών με δικαίωμα παράτασης για πέντε έτη. Ελάχιστο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα: 45.000,00 ευρώ. Για χρήση ξενοδοχείου, εμπορικών καταστημάτων, γραφεία, αίθουσες εκδηλώσεων.

Προς αξιοποίηση πάει και ένα εξαιρετικό διατηρητέο στην οδό Ζαλοκώστα 7-9. Στις 20.10.2021 θα διενεργηθεί Διαγωνισμός Εκμίσθωσης του ακινήτου με εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης για ξενοδοχείο 4* για χρονικό διάστημα 30 ετών με δικαίωμα παράτασης για δέκα έτη και ελάχιστο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα τα 17.000ευρώ.

Σε τετράστερο ξενοδοχείο θα μετατραπεί και το ακίνητο του ΕΦΚΑ στην οδό Πανεπιστημίου 46, το οποίο έχει έκταση 10.247 τ.μ. Το σχέδιο του ταμείου προβλέπει διενέργεια Διαγωνισμού Εκμίσθωσης του ακινήτου ως ξενοδοχείο 4* με εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης, για χρονικό διάστημα 30 ετών και δυνατότητα παράτασης για δέκα έτη.

Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα θα ανέρχεται σε 85.000 ευρώ, ενώ το κόστος ανακατασκευής αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλάνο αξιοποίησης περιλαμβάνεται και οικόπεδο στην οδό Σατωβριάνδου 16, επιφάνειας 440,16 τ.μ. Αναμένεται και εδώ διενέργεια Διαγωνισμού για παραχωρησιούχο – επενδυτή για κτήριο στάθμευσης.

Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα αγγίζει τα 1.340 ευρώ και το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσίες θα προτείνουν στη διοίκηση την αξιοποίηση ενός ακόμη διατηρητέου στην Σωκράτους 53. Πρόκειται για διατηρητέο επταώροφο κτίριο επιφάνειας 6.878,37 τ.μ. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για ξενοδοχείο.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει εισήγηση προς τη Διοίκηση του Φορέα για εκμίσθωση για ξενοδοχείου 4 αστέρων . Εκτιμάται ότι το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα θα ανέρχεται σε 39.000 ευρώ , ενώ το κόστος ανακατασκευής θα αγγίζει τα 11.700.000 ευρώ.

Τέλος, σε φάση αξιοποίησης είναι και μια έκταση 119.458 στρεμμάτων με κτήριο, επιφάνειας 11.600 τ.μ, που λειτουργούσε ως νοσοκομείο στην Πεντέλη.

Ο περιβάλλον χώρος έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Πεντέλης και προωθείται διενέργεια διαγωνισμού εκμίσθωσης του κτηρίου (και του χώρου πέριξ του κτηρίου έκτασης περίπου ενός στρέμματος ) ως νοσοκομείο για πενήντα 50 έτη.

Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα θα ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και το κόστος ανακατασκευής αγγίζει τα 18 εκατομμύρια ευρώ.

 

Πηγή: powergame.gr