Σχέδιο Καλλικράτης στον ΕΦΚΑ: Η νέα δομή των υπηρεσιών

Στόχος του υπουργείου είναι βάλει τέλος στην λογική «κάθε χωριό και υπηρεσία»

Να βάλει… τάξη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση του υπερταμείου, υλοποιώντας έναν νέο «Καλλικράτη» στα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Στόχος του υπουργείου είναι βάλει τέλος στην λογική «κάθε χωριό και υπηρεσία» αλλά και να δημιουργήσει σύγχρονες δομές ασφάλισης στις πρωτεύουσες όλων των νομών, πλήρως εξοπλισμένες και ενισχυμένες με έμψυχο δυναμικό. Αυτό, φυσικά, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ, δεν σημαίνει ότι οι επαρχία θα μείνει αβοήθητη και χωρίς υπηρεσίες.

Πλέον, θα υπάρχει ένα πανομοιότυπο δίκτυο Τοπικών Υπηρεσιών, κατανεμημένο πανελλαδικά με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετείται το κοινό ανεξάρτητα από την ιδιότητα (ασφαλισμένος ή συνταξιούχος, μισθωτός, αγρότης ή ελεύθερος επαγγελματίας). Ένα σημείο εξυπηρέτησης για όλους (ασφαλισμένους, συνταξιούχους, αγρότες, ελ. επαγγελματίες, μισθωτούς κλπ)

Τοπικές Διευθύνσεις και Αποκεντρωμένα Τμήματα Κοινωνικής Ασφάλισης θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης των πολιτών. Εκεί θα μπορεί πλέον να απευθυνθεί το σύνολο των ασφαλισμένων και συνταξιούχων όλων των πρώην Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, χωρίς ταλαιπωρία και το βασικότερο όλων, χωρίς υποχρέωση μετακίνησης τους σε άλλες πόλεις.

Όπως εξηγούν υπηρεσιακά στελέχη του υπερταμείου ασφάλισης στο powergame.gr, με το νέο οργανόγραμμα θα γίνει η πραγματική ενοποίηση των ταμείων και σε μεγάλο βαθμό θα αντιμετωπιστούν προβλήματα που κληρονόμησε η σημερινή διοίκηση από την πρόχειρη ενοποίηση που ξεκίνησε να υλοποιείται το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, με στόχο την μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης των συνταξιοδοτικών υποθέσεων δημιουργούνται ενιαία κέντρα απονομής συντάξεων, επιφέροντας κατάργηση αλληλογραφίας από το ένα ταμείο στο άλλο, διαδικασία που θα μπορούσε να πάρει και μήνες.

Οι 388 δομές ασφάλισης γίνονται 158 κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες

Μέχρι σήμερα έχουν καταργηθεί /συγχωνευτεί 44 Υποκαταστήματα Μισθωτών (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), 4 Διευθύνσεις και 49 Τμήματα Μισθωτών (τ. ΟΑΕΕ), 59 Τμήματα/ Γραφεία τ. ΕΤΑΑ και όλες οι μονάδες ΝΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΟΓΑ και λειτουργούν 38 Τοπικές Διευθύνσεις και 10 Αποκεντρωμένα Τμήματα.

Με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του Οργανογράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2022, πρόκειται να λειτουργούν πανελλαδικά αντί των ανωτέρω 388 μονάδων τέως Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, οι εξής μονάδες: 12 Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ), 119 Τοπικές Διευθύνσεις και 27 Αποκεντρωμένα Τμήματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι με το νέο οργανόγραμμα και την τακτοποίηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ θα εξοικονομηθούν ετησίως περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος του ΕΦΚΑ είναι υπάρξει εξοικονόμηση 10%-15% στα λειτουργικά έξοδα, που σχετίζονται με ενοίκια, ηλεκτρικό, νερό, τηλεπικοινωνιακά κόστη κλπ από το 2022 και μετά. Προς αυτή την κατεύθυνση ο ΕΦΚΑ θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του, δίνοντας προτεραιότητα στην μεταφορά των τοπικών διευθύνσεων σε ιδιόκτητα κτήρια που έχει στο portfolio του. Παράλληλα με την συγχώνευση και την έναρξη λειτουργίας των νέων τοπικών διευθύνσεων, ο ΕΦΚΑ προχωρά σταδιακά στην αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού.

 

Πηγή: powergame.gr