Quantcast

Σαουδική Αραβία: Πράσινο φως για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου μετά την επίσκεψη Μπάιντεν

Ο ρόλος του ταξιδιού Μπάιντεν

Τη δέσμευση που επιδίωκε για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία φαίνεται πως διασφάλισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα σαουδαραβικού δικτύου, πετυχαίνοντας έτσι τον κυριότερο, ίσως, στόχο του ταξιδιού του σε ένα διάστημα αυξημένης ενεργειακής ανασφάλειας και αυξημένων πετρελαϊκών τιμών.

 

 

 

Πάντως, από την πλευρά του ο πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επωφελήθηκε της συγκυρίας για να επισημάνει την ανάγκη στενότερης στρατηγικής σχέσης της Δύσης (και των ΗΠΑ) με το Ριάντ και να στείλει το δικό του μήνυμα αναφορικά με το κρίσιμο θέμα της πράσινης μετάβασης, ξεκαθαρίζοντας πως οι μη ρεαλιστικές ενεργειακές πολιτικές θα καταλήξουν να ωθήσουν ακόμη υψηλότερα τον πληθωρισμό διεθνώς.

«Ναι» σε αύξηση της παραγωγής

Αν και από το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου υπήρχαν αξιωματούχοι που είχαν υποστηρίξει πως ο Τζο Μπάιντεν θα αποφύγει να θέσει ευθέως το ζήτημα των επιπέδων παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και του ΟΠΕΚ ευρύτερα, είναι κοινό μυστικό πως αυτό είχε στην κορυφή της ατζέντας του σε ένα διάστημα που οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν ψηλά, πιέζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συντηρώντας και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Εξάλλου, σε τεχνικό επίπεδο η Σαουδική Αραβία είναι από τα λίγα, αν όχι το μόνο, μέλος του καρτέλ που έχει πρακτικά τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή της. Και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον πρίγκιπα, σχολίασε πως περιμένει από το Ριάντ να κάνει “παραπάνω βήματα” για την άνοδο της παραγωγής και μάλιστα “μέσα στις επόμενες εβδομάδες”.

Πραγματικά, σύμφωνα με το σαουδαραβικό δίκτυο 24Live, o πρίγκιπας-διάδοχος μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο έδωσε το πράσινο φως για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας κατά περίπου 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ήτοι στα 13 εκατ. βαρέλια.

Η κίνηση αυτή προφανώς αποτελεί μονομερή απόφαση από το Ριάντ, όμως είναι σαφές ότι θα επηρεάσει τις ισορροπίες και στους κόλπους του ΟΠΕΚ, που σε συλλογικό επίπεδο δεν αναμένεται πάντως να αποφασίσει νέα τροποποίηση στα επίπεδα παραγωγής του καρτέλ πριν το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία παρήγαγε περίπου 9 εκατ. βαρέλι πετρελαίου ημερησίως το 2021, έκτοτε όμως έχει προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις. Παραμένει δε, κορυφαίος ενεργειακός εταίρος των ΗΠΑ, αναλογώντας περίπου στο 5% των αμερικανικών εισαγωγών πετρελαίου.

Τι αλλάζει με την αύξηση

Αν η αύξηση αυτή δρομολογηθεί εκτιμάται πως θα βοηθήσει στην περαιτέρω αποσυμπίεση των τιμών.

Το πετρέλαιο έφτασε να ξεπεράσει τα 120 δολάρια το βαρέλι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως εσχάτως έχει και πάλι υποχωρήσει κοντά στο όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Πυρά κατά των πράσινων στόχων

Κατά την τοποθέτηση του στην αραβο-αμερικανική σύνοδο που έλαβε χώρα στην Τζέντα, παρουσία και του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επέλεξε να στρέψει τα βέλη του και κατά των πράσινων στρατηγικών, προειδοποιώντας πως οι μη ρεαλιστικές ενεργειακές πολιτικές μπορεί να ωθήσουν ακόμη υψηλότερα τον πληθωρισμό διεθνώς.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας ξεκαθάρισε πως απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις, τόσο στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων όσο και σε τεχνολογίες πράσινης ενέργειας, προκειμένου σε κάθε περίπτωση να επιτευχθεί αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής, ώστε και να καλύπτονται οι ανάγκες και να μην ανεβαίνουν περαιτέρω οι τιμές.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ο ντε φάκτο επικεφαλής της κυριότερης πετρελαιοπαραγωγικής χώρας του πλανήτη απορρίπτει την μετάβαση σε βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, όμως εξήγησε πως αυτό απαιτεί μια «ρεαλιστική και υπεύθυνη προσέγγιση.

«Η υιοθέτηση μη ρεαλιστικών πολιτικών για τη μείωση των ρύπων μέσω της αφαίρεσης βασικών πηγών ενέργειας θα οδηγήσει, τα επόμενα χρόνια, σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση του πληθωρισμού και μια αύξηση των ενεργειακών τιμών, όπως και στην αύξηση της ανεργίας και την επιδείνωση των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων και των προβλημάτων ασφάλειας» τόνισε προειδοποιητικά.

Ο πρίγκιπας Σαλμάν στάθηκε βέβαια στο παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας που έχει ανακοινώσει μεγάλες επενδύσεις με στόχο να αυξήσει σημαντικά την παραγωγική της δυνατότητα μέχρι το 2027. Όμως, θέλησε να στείλει το μήνυμα του και προς την παγκόσμια κοινότητα, ξεκινώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο που συμμετείχε προσωπικά στη σύνοδο, αναφορικά με το ακανθώδες ζήτημα των περιβαλλοντολογικών στόχων σε ένα διάστημα αυξημένης ενεργειακής ανασφάλειας.

Αντιστοίχως υποστήριξε πως η πανδημία και οι γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν απαιτούν καλύτερα συνδυασμένες και συλλογικές προσπάθειες για την υποστήριξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Πηγή: ΟΤ