Σύσκεψη με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων του νησιού, με αντικείμενο την πορεία των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης μετά τον καταστροφικό σεισμό πριν από ένα έτος ακριβώς είχε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.
Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων
Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την έκτακτη χρηματοδότηση με 21,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση υποδομών, λιμένων, σχολείων, δικτύων και ναών, την υλοποίηση ενός προγράμματος επιχορήγησης των επιχειρήσεων για την κάλυψη των ζημιών τους με 2,8 εκατ. ευρώ -με ποσοστό κάλυψης στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς-, τη διάθεση 2,5 εκατ. ευρώ στους δήμους για τη στήριξη των πρώτων αναγκών και των οικοσκευών των νοικοκυριών, την υλοποίηση ενός προγράμματος στεγαστικής συνδρομής ύψους 81 εκατ. ευρώ, την υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης ενοικίου και συγκατοίκησης για τους σεισμόπληκτους ύψους 17,5 εκατ. ευρώ και τη χρηματοδοτική στήριξη των δήμων για την προώθηση των κατεδαφίσεων των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκε και ο σχεδιασμός των έργων και των παρεμβάσεων της επόμενης ημέρας για το νησί της Σάμου -σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία-, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή.
Ποια άλλα μέτρα ανακοίνωθηκαν
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ανακοινώθηκαν και συζητήθηκαν μια σειρά από νέα μέτρα στήριξης της σεισμόπληκτης Σάμου, όπως (α) η ένταξη στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, την επόμενη περίοδο, για την παροχή πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής στους σεισμόπληκτους κατοίκους της Σάμου, μετά την πρόσφατη ψηφιοποίηση της διαδικασίας και την ένταξη της στεγαστικής συνδρομής στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής, (β) η επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων, σε συνέχεια ωρίμανσης του σχετικού σχεδιασμού από την πλευρά τους, με 1,7 εκατ. ευρώ για την επισκευή σχολείων (θα ακολουθήσει και άλλη φάση χρηματοδότησης όσο ωριμάζει ο σχεδιασμός) και (γ) η σύσταση μιας ομάδας έργου υψηλού επιπέδου για την προώθηση των εργασιών αποκατάστασης των ναών του νησιού.
Στη συνέχεια, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος παρευρέθηκε στην τελετή ονοματοδοσίας του δρόμου που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα τα δύο παιδιά στον περσινό σεισμό.
Η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους και η πορεία στήριξης και αποκατάστασης του σεισμόπληκτου νησιού της Σάμου συνεχίζεται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς.
Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη
Στη σύσκεψη, σε συνέχεια και των αρκετών συσκέψεων και τηλεδιασκέψεων που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο, συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ο βουλευτής κ. Χρ. Στεφανάδης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μ. Λογοθέτης, ο διοικητής της 79 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος κ. Ν. Γκρέτσας, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γ. Στάντζος, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Α. Λυμπέρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου κ. Γ. Κυριαζής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Νομού Σάμου κ. Ν. Στεφανής, καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου, του Συνδέσμου Τουριστικών και Ναυτικών Πρακτόρων Νομού Σάμου και του Εργατικού Κέντρου Σάμου.